Oceń
Z raportu, na który powołuje się również serwis BBC wynika, że kupowanie preparatów multiwitaminowych przeznaczonych dla kobiet w ciąży to zwykła strata pieniędzy.
Spodziewające się dziecka panie, które stosują dobrze zbilansowaną dietę, powinny sięgać dodatkowo jedynie po kwas foliowy i witaminę D. Pozostałe składniki mogą wymagać suplementacji tylko w indywidualnych przypadkach związanych z ich zbyt niskim poziomem w organizmie. Naukowcy uważają, że w przeciwnym razie ich nadmiar może bardziej szkodzić niż pomagać. Skąd tak radykalne wnioski?
Multiwitaminy dla ciężarnych to strata pieniędzy?
Do tej pory lekarze zalecający ciężarnym specjalnie dobrane dla nich multiwitaminy powoływali się na wyniki badań kanadyjskich naukowców ze Szpitala Uniwersyteckiego Mount Sinai w Toronto, którzy po dokonaniu metaanalizy kilkunastu badań dotyczących związku pomiędzy niedoborem mikroelementów w diecie przyszłych matek, a niską masą urodzeniową dzieci, rekomendowali przepisywanie syntetycznych pigułek paniom w stanie błogosławionym.
Przeczytaj: Kiedy najlepiej urodzić pierwsze dziecko?
Opisywane przez nich dane wskazywały na to, że masa ciała dzieci matek przyjmujących multiwitaminy w trakcie ciąży jest statystycznie o 54 g wyższa niż noworodków, których matki otrzymywały jedynie zalecane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dodatkowe ilości kwasu foliowego oraz żelaza.
Raport Drug and Therapeutics Bulletin wskazuje jednak, że choć wnioski, jakie wyciągnęli Kanadyjczycy z metaanalizy badań dotyczących przyjmowania multiwitamin w czasie ciąży są prawidłowe, to jednak zebrane dane pochodziły z krajów, których kobiety osiągają niższe dochody niż w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych, dlatego istnieje wyższe prawdopodobieństwo, że były narażone na niedobory żywieniowe.
Zdrowa dieta zamiast pigułek
Sposób żywienia kobiet pochodzących z krajów rozwiniętych jest na tyle urozmaicony, że tylko w szczególnych przypadkach wymaga dodatkowych porcji witamin w trakcie ciąży. Nadmiar niektórych z nich (np. witaminy A lub E) może mieć działanie odwrotne do zamierzonego i szkodzić zarówno przyszłym matkom, jak i rozwijającym się w ich łonie dzieciom.
Janet Fyle z Królewskiego Kolegium Położnych w Wielkiej Brytanii tłumaczy, że oprócz zwiększonych dawek kwasu foliowego ciężarne kobiety powinny być zachęcane do spożywania większej ilości bogatych w wartościowe substancje odżywczych warzyw i owoców oraz dobrze zbilansowanych posiłków.
Ciąża tydzień po tygodniu - zobacz jak szybko zmienia się ciało przyszłych matek!
___
Redakcja Radio Zet Zdrowie/π
Oceń artykuł