Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika
Karmienie piersią pozytywnie wpływa na zdrowie i rozwój dziecka, ale jest również czynnikiem obniżającym ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika u matki. Potwierdzają to liczne badania, które wskazują, że im dłuższy jest okres karmienia piersią, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi przed i po menopauzie. Nie znaczy to, że Panie, które karmiły piersią, nie mogą zachorować na raka sutka lub jajnika, ale ryzyko w ich przypadku jest mniejsze niż u kobiet, które nie karmiły dziecka w ten sposób.

Karmienie piersią uznawane jest za najlepszy i najkorzystniejszy dla dziecka sposób żywienia na wczesnych etapach rozwoju. Dużo mówi się o korzystnym wpływie naturalnego karmienia na zdrowie dzieci. Rzadziej jednak porusza się kwestię zdrowia matki.
Liczne badania wskazują, że karmienie piersią ma pozytywny wpływ na zdrowie kobiety. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i raka jajnika. Wyniki prowadzonych badań nie wskazują na to, że kobiety, które karmiły piersią, nie zachorują na raka. Mają one jednak mniejsze szanse na rozwój nowotworu piersi niż kobiety, które nie karmiły dziecka w ten sposób.
- Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez okres pierwszych 6 miesięcy życia dziecka i kontynuację karmienia w późniejszym okresie (nawet do drugiego roku życia) przy jednoczesnym podawaniu żywności uzupełniającej.
Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi
Według Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem karmienie piersią zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej u kobiety. Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka z dwóch podstawowych powodów: wpływa na redukcję ilości cykli owulacyjnych i różnicowanie tkanki piersi. Pełna laktacja opóźnia powrót miesiączki i odwleka ten moment nawet przez wiele miesięcy. To właśnie ten laktacyjny brak miesiączki jest uważany za ochronę, bo skraca czas ekspozycji na hormony z grupy estrogenów, powiązane z występowaniem raka piersi.
Istnieją również przypuszczenia, że laktacja umożliwia wyzbycie się przez kobietę komórek z uszkodzonym DNA, które mogłyby dać początek chorobie nowotworowej. Pod uwagę brana jest też następująca w wyniku laktacji zmiana w zakresie ekspresji genów.
Natomiast z raportu opublikowanego przez American Institute for Cancer Research (AICR) i World Cancer Research Fund (WCRF) wynika, że każde pięć miesięcy karmienia piersią obniża ryzyko zachorowania na raka piersi o 2 proc. Raport ten jest wynikiem analiz 18 badań dotyczących laktacji i karmienia piersią. Wyniki badań potwierdzają, że kobiety, które karmiły piersią, rzadziej chorują na premenopauzalnego (przed menopauzą) i postmenopauzalnego (po menopauzie) raka piersi.
Ochronny wpływ karmienia piersią nie zmienia jednak faktu, że każda kobieta może zachorować na raka sutka czy raka jajnika. Jednak ryzyko zachorowania na te złośliwe nowotwory jest u kobiet, które karmiły znacznie mniejsze. Autorzy raportu American Institute for Cancer Research (AICR) i World Cancer Research Fund (WCRF) przekonują, że choć nie każda matka może karmić piersią, to te, które mogą, powinny wiedzieć, że karmienie zapewnia im ochronę przed rakiem.
Według danych Amerykańskiej Akademii Pediatrii, karmienie piersią przez okres powyżej 12 miesięcy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i raka jajnika o 28 proc., a z każdym kolejnym rokiem karmienia o około 4,3 proc. Inne badania wskazują, że ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika spada nawet o 50 proc. zwłaszcza u kobiet, które karmiły piersią dłużej.
Rak piersi to nowotwór złośliwy gruczołu sutkowego. Rozwija się w piersiach, ale może drogą przerzutów rozprzestrzeniać się w inne miejsca w organizmie - do węzłów chłonnych i narządów wewnętrznych.
Zgodnie z danymi Krajowego Rejestru Nowotworów, większość zachorowań na raka piersi (nawet 80 proc.) dotyka kobiet powyżej 50. roku życia. W ciągu ostatnich 30 lat liczba zachorowań wśród młodszych kobiet, wzrosła niemal dwukrotnie. Za przyczynę takiego stanu rzeczy uważa się duży wpływ czynników środowiskowych i zmianę zachować wśród młodych kobiet. Już w 2002 roku grupa ekspertów pracujących nad czynnikami hormonalnymi raka piersi stwierdziła, że długotrwałe karmienie piersią chroni przed rakiem piersi, a brak lub krótki okres karmienia typowy dla kobiet w krajach rozwiniętych w dużym stopniu wpływa na wysoką częstość występowania raka piersi w tych krajach.
Karmienie piersią nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika. Ma także inne zalety: zmniejsza ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego, rozwoju cukrzycy, zachorowania na choroby układu krążenia, złamania stawu biodrowego po ukończeniu 50. roku życia, zachorowania na raka błony śluzowej macicy. Skutkuje także szybszą utratą zbędnych kilogramów nabytych w okresie ciąży i sprzyja obniżeniu depresyjności u kobiet karmiących piersią.
ZOBACZ TAKŻE:
- Dieta mamy karmiącej to mit. Czy podczas laktacji można jeść wszystko?
- Kiedy lepiej nie karmić piersią? Przeciwwskazania!
- Mleko matki - naturalna szczepionka
- Osoby transseksualne mogą karmić piersią! Pierwszy przypadek w historii
Źródło: zwrotnikraka.pl; kobiety.med.pl; Raport AICR i WCRF; naukawpolsce.pap.pl