Cukrzyca ciążowa a cukrzyca w ciąży. Sprawdź, czym się różnią
Cukrzyca ciążowa to nie to samo co cukrzyca w ciąży. Sprawdź, czym się różnią te dwa schorzenia. Dowiedz się, jak je leczyć.

Od 2014 roku w Polsce obowiązuje nowy podział: na cukrzycę ciążową i cukrzycę w ciąży. Najczęstszym zaburzeniem metabolicznym w ciąży jest cukrzyca ciążowa. Diagnozuje się ją przeważnie w drugim trymestrze, na podstawie testu obciążenia glukozą. Podwyższony poziom glukozy w pierwszym trymestrze wskazuje na cukrzycę w ciąży: typu 2. (90 proc. przypadków) lub 1. (8 proc.). W rzadkich przypadkach (1-2 proc.) występują też inne rodzaje cukrzycy, np. cukrzyce genetyczne czy wtórne. Każdy rodzaj wymaga innego leczenia.
Cukrzyca ciążowa
Na początku ciąży badany jest poziom glukozy na czczo. Jeśli wynik jest prawidłowy, to między 24. a 28 tygodniem ciąży wykonuje się test obciążenia glukozą. Jeśli wynik jest nieprawidłowy, diagnozuje się cukrzycą ciążową. Dr hab. n.med. Katarzyna Cyganek, diabetolog z Kliniki i Katedry Chorób Metabolicznych, Collegium Medicum UJ, Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, zwraca uwagę na fakt, że rozpoznanie cukrzycy ciążowej jest często dla pacjentki traumatyczne. – Taka kobieta już widzi perspektywę rozwiązania ciąży, a tu pojawia się informacja o chorobie – mówi pani doktor.
Nieleczona cukrzyca ciążowa może powodować makrosomię płodu. Dziecko jest duże, w dniu porodu waży powyżej 4 kg, przez co poród się przedłuża, co może skutkować nawet niedotlenieniem mózgu dziecka. Powikłaniem porodu dużego dziecka może też być dystocja barkowa (niewspółmierność, zaklinowanie się dziecka w łuku łonowym), a nawet złamanie obojczyka. Mogą się też pojawić zaburzenia elektrolitowe, oddychania, może też wystąpić przedłużająca się żółtaczka.
Po zdiagnozowaniu cukrzycy ciążowej najpierw wdrażana jest odpowiednia dieta, a jeśli to nie zadziała, włączana jest insulinoterapia.
Cukrzyca w ciąży typu 2.
Jeśli poziom glukozy na początku ciąży jest nieprawidłowy, to mówi się o cukrzycy w ciąży. W 90 proc. przypadków diagnozuje się cukrzycę typu 2., która z reguły związana jest z otyłością. Dr hab. n.med. Katarzyna Cyganek przytacza kolejne etapy rozwoju choroby: w pierwszej fazie trzustka produkuje bardzo dużo insuliny, ale działa ona słabo. Pojawia się tzw. insulinoodporność. Narządy, które potrzebują energii nie dostają jej w wystarczającym stopniu. Trzustka produkuje jeszcze więcej insuliny i w pewnym momencie uwidaczniają się objawy cukrzycy.
Na początku cukrzycę typu 2. leczy się tabletkami, ale w pewnym momencie może się okazać, że trzeba włączyć insulinę.
Cukrzyca w ciąży typu 1.
Cukrzyca typu 1. to choroba autoimmunologiczna, w której dochodzi do produkcji przeciwciał, które niszczą trzustkę. W efekcie trzustka przestaje produkować insulinę albo produkuje jej bardzo mało, dlatego też insulinę trzeba podawać z zewnątrz. Dr Katarzyna Cyganek podkreśla, że leczenie cukrzycy typu 1. w ciąży jest trudne, ponieważ zapotrzebowanie kobiet na insulinę szybko się zmienia, bo zmienia się metabolizm – jest coraz szybszy.
Zapotrzebowanie na insulinę u pacjentek w ciąży z cukrzycą typu 1.:
- spadek zapotrzebowania na insulinę w pierwszych tygodniach ciąży, w konsekwencji dochodzi do hipoglikemii (niedocukrzenia);
- pacjentki bronią się przed spadkiem glikemii, jedząc więcej i ok. 6-8 tygodnia dochodzi do hiperglikemii;
- kolejny spadek zapotrzebowania na insulinę między 10. a 14. tygodniem ciąży i ponowna hipoglikemia.
Wrażliwość na działanie insuliny zmienia się u ciężarnych, bo zmienia się ich metabolizm, jest coraz szybszy.
Jeśli hiperglikemia pojawiła się już na początku ciąży, może dojść nawet do poronienia, obumarcia ciąży albo rozwoju wad wrodzonych. Dlatego też dr Katarzyna Cyganek podpowiada, jak się do ciąży dobrze przygotować: przede wszystkim należy wykonać pomiar hemoglobiny glikowanej, która wykaże, czy cukrzyca jest prawidłowo leczona. Wynik powinien być niższy niż 6,5 proc.
Niezależnie od rodzaju cukrzycy i metody jej leczenia, walka toczy się o prawidłowy poziom glikemii, który w ciąży wynosi: 70-90 mg/dl na czczo, a godzinę po jedzeniu poniżej 140 mg/dl.
Więcej w temacie:
- 8 produktów, które obniżają poziom cukru we krwi
- Cukrzyca w cyfrach – jakie są koszty leczenia i nieleczenia cukrzycy?
- Naukowcy: Cukrzyca to nie jedna a aż 5 różnych chorób. Mamy przełom?
- Masz cukrzycę? Zadbaj o stopy!
--------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ka