Oceń
Mikrobiota jelitowa to ogół mikroorganizmów, które zasiedlają jelito grube. Równowaga mikrobioty jest niezwykle ważna w utrzymaniu zdrowia. I odwrotnie: niepokojące procesy chorobowe, jakie mają miejsce w naszym organizmie, są widoczne również w jelitach. Jak informuje pismo mBio, obecność niektórych metabolitów drobnoustrojów jelitowych może mieć związek z zawartością tłuszczu w wątrobie, co mogłoby ułatwić wykrywanie jej stłuszczenia. To groźna, najczęściej występująca choroba przewlekła. Dotyka zwłaszcza osoby otyłe, a nieleczona prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia.
Mikrobiota jelitowa jako ważne narzędzie diagnostyczne
Dotychczas jako badania przesiewowe w kierunku NAFLD (niealkoholowego stłuszczenia wątroby) wykorzystywano USG wątroby lub laboratoryjne oznaczenie aktywności enzymów wątrobowych w surowicy krwi: aminotransferaz ALT i AST oraz GGTP (ɣ- glutamylotranspeptydaza). Nowe odkrycie może zmienić metody diagnostyczne.
Podczas badań, które przeprowadzono na uniwersytecie w Jyväskylä we współpracy z uniwersytetami w Helsinkach, Wschodniej Finlandii i Indianie(USA), a także International Agency of Cancer Research (WHO), porównano mikroflorę jelitową i metabolity pochodzące z jelit zdrowych osób z grupy kontrolnej oraz od osób ze stłuszczoną wątrobą. Naukowcom udało się dowieść, że niektóre metabolity drobnoustrojów jelitowych miały związek z zawartością tłuszczu w wątrobie.
W kale osób ze stłuszczoną wątrobą było między innymi więcej produktów degradacji aminokwasów leucyny i histydyny, a także mniej testosteronu.
– Te biomarkery pochodzące z mikroflory jelitowej mogą być przydatne do diagnozowania stłuszczenia wątroby. Obecnie analizujemy nowe dane, aby ustalić, czy biomarkery te można również wykorzystać do identyfikacji pacjentów ze stłuszczoną wątrobą, u których można zastosować spersonalizowaną dietę – powiedziała dr Satu Pekkala z Wydziału Nauk o Sporcie i Zdrowiu.
Wolniejszy metabolizm kofeiny sprzyja chorobie
Co ciekawe, analiza próbek krwi wykazała, że osoby ze stłuszczoną wątrobą miały wyższy poziom kofeiny i jej metabolitów, mimo że obie grupy spożywały taką samą ilość kawy.
Wolniejszy metabolizm kofeiny może odzwierciedlać niższą aktywność enzymów cytochromowych w wątrobie. Enzymy te są ważnymi degradatorami leków i składników odżywczych, dlatego ich znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia powinno być dokładniej zbadane.
– Ponieważ drobnoustroje trawią pokarm, który jemy - nie wiadomo, czy różnice w metabolitach między zdrową grupą kontrolną a pacjentami ze stłuszczoną wątrobą wynikają wyłącznie z różnic w diecie. Aby biomarkery mikrobiologiczne mogły być wykorzystywane do diagnostyki, potrzebne są dalsze badania na większych populacjach, a co najważniejsze, należy wziąć pod uwagę dietę wśród innych czynników zakłócających – wyjaśniła dr Pekkala.
Fiński zespół badawczy prowadzi już takie badania i planowane są kolejne.
Źródło: Anastasiia Driuchina, Jukka Hintikka, Marko Lehtonen, Pekka Keski-Rahkonen, Thomas O’Connell, Risto Juvonen, Juho Kuula, Identification of Gut Microbial Lysine and Histidine Degradation and CYP-Dependent Metabolites as Biomarkers of Fatty Liver Disease, doi.org/10.1128/mbio.02663
Oceń artykuł