Obserwuj w Google News

Ocieplenie klimatu wyniszcza układ pokarmowy. Zbadano, co nas czeka

2 min. czytania
17.08.2023 12:54
Zareaguj Reakcja

Rosnąca temperatura nie sprzyja naszemu zdrowiu. Dla człowieka granicą jest ok. 30 stopni Celsjusza: powyżej takiej temperatury nie jesteśmy w stanie normalnie funkcjonować. Upały wpływają na cały organizm. Szczególnie dotkliwe mogą być dolegliwości żołądkowe, które będą coraz większym problemem.

Upały zwiększają ryzyko zatrucia pokarmowego. Badanie
fot. Shutterstock

Niemieccy naukowcy w swoim najnowszym raporcie opublikowanym w piśmie "Journal of Health Monitoring” przedstawili niepokojące wnioski dotyczące wpływu ocieplającego się klimatu na układ pokarmowy człowieka. Według nich, upały sprzyjają rozwojowi infekcji bakteryjnych, które prowadzą do zatrucia pokarmowego. Podczas analizy zbadano, jak dokłądnie wzrost temperatur wpływa na rozprzestrzenianie się takich bakterii, jak Salmnolella, Vibrio, Campylobacter; oraz pasożytów (m.in. Giardia i Cryptosporidium). Zaobserwowano, że wzrost temperatury stwarza idealne warunki do zachorowania. Obecnie, w Europie większość przypadków salmonellozy odnotowuje się w miesiącach wakacyjnych, jednak dłuższe, cieplejsze lata, tym większa transmisja patogenów przenoszonych przez żywność.

Ciepły klimat sprzyja zatruciom. Jak się chronić?

Ocieplenie klimatu wpływa na wiele różnych procesów, które póki co nie dotyczą nas  bezpośrednio, jednak prędzej czy później odczujemy konsekwencje. Wysoka temperatura sprawia, że w ogromnych zbiornikach, np. oceanach pojawiają się glony i siedliska bakterii, których toksyny mogą pojawić się w jedzeniu i wodzie pitnej.  W przyszłości rolnictwo może być zmuszone w większym stopniu polegać na oczyszczonych ściekach z powodu niedoborów wody. Stanowi to zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności ze względu na możliwe zanieczyszczenie nawadnianych produktów przez patogeny.

Jak tłumaczą autorzy badania, niezwykle ważne jest zachowanie zasad higieny, bez względu na porę roku. Pamiętajmy, by dokładnie myć ręce, gdy przygotowujemy posiłki. Ważne jest także prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce (mięso zawsze powinno być szczelnie oddzielone). Używajmy oddzielnych narzędzi i desek do krojenia warzyw i mięsa.  Pamiętajmy, że aby doszło do zakażenia, wystarczy chwila nieuwagi.

– Nasze główne zalecenia dotyczące minimalizacji ryzyka zdrowotnego związanego z infekcjami i zatruciami przenoszonymi przez żywność dotyczą higieny w kuchni, której zawsze należy przestrzegać podczas przygotowywania posiłków. Obejmuje to dokładne mycie rąk i używanie świeżych przyborów kuchennych po kontakcie z surowym mięsem i rybami, a także unikanie zanieczyszczenia krzyżowego – przestrzegają badacze.

Źródło:

  • Dietrich J, Hammerl JA, Johne A, Kappenstein, Loeffler C et al. (2023), Impact of climate change on foodborne infections and intoxications, J Health Monit 8(S3): 78–92, DOI 10.25646/11403