Obserwuj w Google News

Kogo dotyka choroba Leśniowskiego-Crohna? Te produkty sprzyjają zachorowaniu

2 min. czytania
12.05.2023 13:05
Zareaguj Reakcja

Choroba Leśniowskiego-Crohna to trudne, przewlekłe schorzenie, które bardzo zmienia życie pacjenta. Naukowcy cały czas szukają przyczyn: ich odkrycie umożliwiłoby opracowanie skutecznej profilaktyki. Ważnym krokiem w tym kierunku może być nowe badanie. Wiadomo już, jakiej diety lepiej unikać.

Ta dieta sprzyja chorobie Leśniowskiego-Crohna
fot. Shutterstock

W Polsce chorobę Leśniowskiego-Crohna ma nawet 15 tysięcy osób: ta liczba cały czas rośnie. Ta przewlekła choroba zapalna może zaatakować każdy odcinek układu pokarmowego, jednak najczęściej zlokalizowana jest w końcowym odcinku jelita cienkiego. Objawy mogą być bardzo różne, w zależności od stopnia zaawansowania choroby. Pacjenci zmagają się z biegunką, częstym bólem brzucha, dolegliwościami bólowymi stawów. W skrajnych przypadkach choroba prowadzi do powikłań, które wymagają leczenia operacyjnego. Wśród najczęstszych przyczyn choroby wymienia się m.in. czynniki immunologiczne w obrębie błony śluzowej układy pokarmowego, uwarunkowania genetyczne i ekspozycję na czynniki środowiskowe, które zaburzają naturalną mikroflorę. Czy jest coś jeszcze?
Na łamach „Clinical Gastroenterology and Hepatology” opublikowano właśnie ciekawe wyniki analizy przedstawiającej zależność między stosowaną dietą a ryzykiem zachorowania. Badanie objęło ponad 400 tys. uczestników, z czego zdecydowaną większość stanowiły kobiety (68 procent). Naukowcy obserwowali grupę przez około 10 lat. Eksperyment wykazał, że jedzenie minimalnie przetworzonej lub nieprzetworzonej żywności (zwłaszcza warzyw i owoców) zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Leśniowskiego-Crohna aż o 50 procent! Pod uwagę wzięto różne okoliczności, m.in. poziom aktywności fizycznej, stosowanie używek, masę ciała uczestników.
Uważa się, że rosnące spożycie ultraprzetworzonej, bogatej w sztuczne  dodatki żywności, która jest na ogół uboga w błonnik i niezbędne mikroelementy, zaburza naszą naturalną mikroflorę jelitową, prowadząc do zapalenia przewodu pokarmowego.
Naukowcy zaznaczają, że efekt ochronny związany ze zdrową dietą nie dotyczy pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

Źródło:

  • Meyer A, Dong C, Casagrande C, Chan SSM, Huybrechts I, Nicolas G, Rauber F, Levy RB, Millett C, Oldenburg B, Weiderpass E, Heath AK, Tong TYN, Tjønneland A, Kyrø C, Kaaks R, Katzke VA, Bergman MM, Palli D, Masala G, Tumino R, Sacerdote C, Colorado-Yohar SM, Sánchez MJ, Grip O, Lindgren S, Luben R, Gunter MJ, Mahamat-Saleh Y, Boutron-Ruault MC, Carbonnel F. Food Processing and Risk of Crohn's Disease and Ulcerative Colitis: A European Prospective Cohort Study. Clin Gastroenterol Hepatol. 2022 Oct 12:S1542-3565(22)00929-6. doi: 10.1016/j.cgh.2022.09.031. Epub ahead of print. PMID: 36243353.