Tak pozbędziesz się czosnkowego zapachu z ust. Trik potwierdzony naukowo
Czosnek świetnie podkręca smak potraw, ale gdy jego zapach wydobywa się z ust, jest już mnie przyjemnie. Być może właśnie to powstrzymuje cię przed jedzeniem czosnku. Są jednak dobre wiadomości: naukowcy odkryli, jak łatwo pozbyć się czosnkowego oddechu. Nic skomplikowanego.

Czosnek to popularna warzywna przyprawa używana w wielu daniach. Dodaje im ostrego smaku. Jedzenie czosnku ma jednak jeden przykry efekt uboczny: nieświeży oddech, który trudno usunąć nawet podczas mycia zębów. Naukowcy odkryli jednak prosty sposób na pozbycie się z ust zapachu czosnku. Zjedzenie jednego popularnego produktu zaraz po spożyciu czosnku może wyeliminować nieprzyjemny oddech.
Co pomaga pozbyć się zapachu czosnku z ust?
Zgodnie z nowym badaniem, opublikowanym w czasopiśmie „Molecules”, najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się zapachu czosnku z ust jest zjedzenie jogurtu.
Amerykańscy naukowcy odkryli, że białko obecne w zwykłym jogurcie z pełnego mleka neutralizuje zapach i tłumi związki na bazie siarki, które są przyczyną trwałego czosnkowego zapachu. Starsza autorka badania i wykładowczyni na Uniwersytecie Stanowym Ohio, dr Sheryl Barringer, badała wcześniej inne produkty spożywcze, aby dowiedzieć się, czy również one mogą neutralizować nieprzyjemny zapach z ust. Już wtedy potwierdzono, że do pokarmów, które zwalczają czosnkowy oddech, należą:
- sałata
- jabłka
- mleko
- mięta.
Na potrzeby najnowszego badania naukowcy umieścili takie same ilości surowego czosnku w szklanych butelkach. Następnie przeanalizowano poziomy lotnych cząsteczek w postaci gazu, które były obecne zarówno przed, jak i po każdym doświadczeniu. Odkryto, że jedynie jogurt zredukował prawie wszystkie (99 proc.) główne, wytwarzające zapachy lotne cząsteczki surowego czosnku.
Białko (i tłuszcz) mają właściwości dezodoryzujące
Gdy oddzielnie testowano różne składniki, tłuszcz, woda i białko zawarte w jogurcie również miały dezodoryzujący wpływ na surowy czosnek, chociaż tłuszcz i białko działały lepiej niż woda. Im jogurt był tłustszy (większa zawartość tłuszczu maślanego), tym efekt dezodoryzujący był lepszy.
– Spożywanie produktów o dużej zawartości białka jest obecnie bardzo popularne. Ludzie chcą jeść więcej białka – wyjaśnia dr Barringer. – Niezamierzoną korzyścią może być preparat wysokobiałkowy, który oprócz właściwości odżywczych może być stosowany jako dezodorant oddechu. Duża skuteczność białka to dobra wiadomość, bo porada, by jeść więcej żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, nie byłaby dobrze przyjęta – uważa naukowczyni.
Dalsze eksperymenty wykazały, że zmiana poziomu pH jogurtu, aby był mniej kwaśny, doprowadziła do mniejszej skuteczności usuwania zapachu czosnku. – Wraz ze zmianą pH zmienia się konfiguracja białek i ich zdolność do wiązania zapachu. Zdecydowanie powinniśmy przyjrzeć się tym białkom – mówi dr Barringer.
Dr Barringer uważa, że jogurt grecki – który ma wyższą zawartość białka niż zwykły jogurt z pełnego mleka – może być najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się czosnkowego oddechu. Inne rodzaje jogurtu też powinny zadziałać, ale najważniejsze jest to, żeby zjeść jogurt jak najszybciej po spożyciu czosnku.
– Już w przypadku jabłek radziliśmy, aby zjeść je natychmiast po czosnku – podkreśla dr Barringer. – Zakładamy, że to samo dotyczy jogurtu: zjedz czosnek i zaraz po nim jogurt – dodaje.
Źródło: M. Kaur, S. Barringer, Effect of Yogurt and Its Components on the Deodorization of Raw and Fried Garlic Volatiles. Molecules2023, 28, 5714