Oceń
Zgaga to charakterystyczne uczucie palenia i pieczenia w dołku podsercowym, za mostkiem i w przełyku dochodzące czasami aż do gardła. Zgaga pojawia się często po obfitym lub ciężkostrawnym posiłku, po spożyciu dużej ilości alkoholu lub w nocy, gdy człowiek leży przez dłuższy czas. Objawy mogą być łagodne lub naprawdę ostre, powodujące nawet intensywny ból.
Zgaga może utrzymywać się od kilku minut do kilku godzin, a nawet dni. Szacuje się, że jedna na trzy osoby cierpi na zgagę raz na jakiś czas.
Występowaniu zgagi sprzyja schylanie się, obfite posiłki, późne jedzenie, a nawet położenie się po spożyciu dużego, tłustego posiłku.
Zgaga jest objawem choroby refluksowej, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Jeśli zgaga pojawia się często (od przynajmniej 3 miesięcy, co najmniej 2 razy w tygodniu), można podejrzewać refluks przełyku.
Przyczyny zgagi
Zgaga powodowana jest cofaniem się treści pokarmowej i kwasu solnego z żołądka do przełyku. Kwas działa drażniąco na przełyk, który nie jest przystosowany do kontaktu z treścią o tak silnym działaniu drażniącym. Z tego powodu pojawia się uczucie palenia w przełyku.
Pokarm naturalnie wędruje do żołądka, gdzie poddawany jest działaniu kwasu solnego. Natomiast ściany żołądka wyściela śluz, który chroni je przed żrącym działaniem kwasu, a dolny zwieracz przełyku (bardzo silny mięsień), zapobiega cofaniu się treści żołądkowej z żołądka do przełyku.
Gdy dolny zwieracz nie pracuje prawidłowo, treść żołądka razem ze żrącym kwasem solnym cofa się do przełyku. Niestety ściany przełyku nie są już tak odporne na działanie kwasu. Zostają więc podrażnione, co objawia się pieczeniem i bólem o różnym natężeniu.
Objawy zgagi
Zgaga objawia się silnym uczuciem palenia i pieczenia w dołku podsercowym, za mostkiem oraz w gardle (przełyku). Zgadze towarzyszą zazwyczaj również inne, wyjątkowo nieprzyjemne symptomy:
- dyskomfort w czasie jedzenia i picia;
- uczucie wypełnienia górnej części brzucha;
- odbijanie się;
- charakterystyczny zapach z ust;
- kwaśny lub gorzki posmak w ustach.
Zgaga jest charakterystycznym objawem choroby refluksowej. Natomiast uczucie pełności w nadbrzuszu i pieczenia może sugerować zapalenie błony śluzowej żołądka.
Sposoby na zgagę
Niektóre pokarmy częściej niż inne powodują zgagę. Nie ma tu jednak reguły. Tłuste lub ostre potrawy bywają przyczyną zgagi u wielu osób, u innych natomiast nie stanowią problemu. Zgaga występuje często po spożyciu alkoholu i paleniu papierosów, pojawia się także po dłuższym okresie spoczynku (na przykład w czasie snu). Pieczenie często pojawia się po pochyleniu się lub przyjęciu pozycji leżącej, ponieważ zmiana pozycji ułatwia cofanie się kwaśnej treści żołądkowej.
Chwilową ulgę przynieść może wypicie płynu, na przykład mleka. Jednak najskuteczniejsze są leki zmniejszające wydzielanie żołądkowe, a także leki neutralizujące kwas solny. Dostępne są także leki hamujące wydzielanie kwasu solnego, takie jak blokery receptora H2 (np. ranitydyna) lub inhibitory pompy protonowej (np. omeprazol, pantoprazol).
Zobacz koniecznie: Domowe sposoby na zgagę. Pozbądź się pieczenia w przełyku naturalnie
Źródło: gastrologia.mp.pl; gastrologia.mp.pl; manti.pl
________
zdrowie.radiozet.pl/nk
Oceń artykuł