Obserwuj w Google News

Lecznicza moc czerwonych muchomorów? Lekarka tłumaczy, dlaczego to bzdura

2 min. czytania
07.10.2022 10:05
Zareaguj Reakcja

W sieci pojawiła się nowa moda. Tym razem chodzi o jedzenie czerwonych muchomorów, które ponoć… działają przeciwzapalnie, otwierają umysł, łagodzą depresję, a nawet leczą koronawirusa! Niestety, takie przekonania są nieprawdziwe, a publikowanie tego typu treści może przyczynić się do wielu tragedii. Dlatego przypominamy, co grozi po zjedzeniu muchomora.

Dlaczego nie wolno jeść czerwonych muchomorów? Wypowiedź lekarki
fot. EastNews/Przemysław Ziemacki

Do zatruć grzybami dochodzi w Polsce sporadycznie, najczęściej dotyczy to kilku osób w sezonie. Na toksykologię trafiają grzybiarze, którzy zatruli się przez pomyłkę. Niestety, to niedługo może się zmienić, w wyniku szkodliwych działań samozwańczych uzdrowicieli z Facebooka. Kilka dni temu w serwisie ukazał się post promujący jedzenie… czerwonych muchomorów. Zresztą grup zrzeszających miłośników zatruwania się na życzenie, jest kilka.

2
fot. Facebook
1
fot. Facebook

Czerwone „muchomorki” są toksyczne dla człowieka, co nie zmienia się nawet po ich wysuszeniu. Trucizna w muchomorze działa w różny sposób, dla jednej osoby może oznaczać halucynacje i wymioty, u innej taki eksperyment zakończy się śmiercią.

Jak pisze autorka posta, zanim zaczęła promowanie jedzenia trucizny, skonsultowała się z prawnikiem "w tym celu skonsultowałam się z prawnikiem specjalizującym się w tych kwestiach, aby upewnić się, że na pewno żaden z etapów muchomorowania jest nielegalny. Moje informacje się potwierdziły i zbieranie, suszenie, gromadzenie oraz zjadanie muchomorów jest w pełni legalne w tym kraju".

"Muchomorowanie" to przede wszystkim działanie szkodliwe społecznie, które może odebrać zdrowie (a nawet życie) wielu osobom.

Dlaczego NIGDY nie wolno jeść trujących grzybów?

Toksyny znajdujące się w muchomorach, to m.in. kwas ibotenowy, muscymopl, muskazon, muskardyna. Poza tym, w muchomorach znajduje się też cały wachlarz szkodliwych substancji aktywnych (takich jak kwasy aminodikarboksyetylotiopropanowe). Mogą one powodować różne objawy u każdego człowieka. Co dzieje się najczęściej?
Lekarka, Ewa Stawiarska, na swoim profilu na Instagramie ostrzega, że po spożyciu muchomora może wystąpić nienaturalne pobudzenie, które trwa kilkanaście godzin. Jak wyjaśnia, możliwe są również cięższe formy zatrucia z porażeniem ośrodka oddechowego. Inne objawy, to:

  • omamy wzrokowe i słuchowe
  • zaburzenia percepcji słuchowej i wzrokowej
  • zmęczenie
  • zawroty głowy
  • euforia
  • lęk
  • drgawki toniczno-kloniczne, psychoza paradoidalna trwająca kilka dni (w ciężkich zatruciach)

Badanie przeprowadzone na zwierzętach wykazało, że regularne jedzenie muchomorów może trwale uszkodzić układ nerwowy! Muchomor czerwony oznaczony jest we wszystkich (!) atlasach grzybów jako gatunek trujący. To, że ktoś zjadł muchomora i nie spowodowało to trwałych szkód w jego organizmie, nie oznacza, że tak samo będzie w Twoim przypadku.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: instagram/lekarka_od_7_bolesci, Facebook, tvn24, natura.wm.pl