Ta witamina chroni przed pojawieniem się objawów demencji
Witamina D ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, ale również na kondycję naszego mózgu. Jej brak może mieć fatalne konsekwencje. Potwierdzają to najnowsze badania.

Nasz organizm, by móc prawidłowo funkcjonować potrzebuje wielu składników odżywczych. Wśród nich kluczową rolę odgrywają witaminy. Ich brak zaburza równowagę organizmu i zaczynają się pojawiać problemy zdrowotne. Do takich witamin zaliczamy witaminę D. Jej niedobór prowadzi m.in. do zaburzeń nastroju, w tym depresji, może również przyczyniać do obniżenia funkcji poznawczych mózgu, co może się objawiać pogorszeniem pamięci, koncentracji, szybkości myślenia. Długotrwały niedobór witaminy D znacząco zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, choroby Parkinsona.
Obecność witaminy D w mózgu to lepsza sprawność umysłowa
Potwierdzają to najnowsze badania badaczy z Tufts University w Massachusetts (USA). Badali oni poziom witaminy D w tkankach mózgu osób cierpiących na różnego stopnia otępienie, zarejestrowanych w bazie Rush Memory and Aging Project. Naukowcy gromadzili dane dotyczące sprawności umysłowej i oznak demencji osób biorących w badaniu od 1997 r. Dodatkowo pobrali próbki tkanki mózgu od 209 osób po ich śmierci, by sprawdzić, jaki jest w nich poziom witaminy D. Badano cztery obszary – dwa związane z występowaniem zmian charakterystycznych dla choroby Alzheimera, jeden związany z otępieniem naczyniopochodnym, a także jeden niezwiązany z otępieniem.
Okazało się, że witamina D była obecna w badanych tkankach, a jej wyższy poziom we wszystkich czterech obszarach wyraźnie przekładał się na lepszą sprawność umysłową osób badanych (oczywiście za ich życia).
Witamina D pomaga chronić mózg. Nadal nie wiadomo jak
Poziom witaminy D nie był jednak związany z którymkolwiek z fizjologicznych markerów choroby Alzheimera, takich jak nagromadzenie amyloidu beta, obecność ciał Levy’ego czy mikroudary. Oznacza to, że wciąż nie jest jasne, w jaki sposób witamina D wpływa na funkcjonowanie mózgu.
– Wiele badań wskazywało na wpływ składników odżywczych, w tym witaminy D, na funkcje poznawcze u seniorów, jednak dane pozyskiwane były w oparciu o jadłospis i sprawdzanie poziomu witaminy D we krwi. Chcieliśmy wiedzieć, czy witamina D jest obecna w mózgu, a jeśli tak, to jaka jej koncentracja wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia demencji – tłumaczyła dr Kyla Shea, główna autorka badania, i dodaje: – Okazuje się, że obecność witaminy D w mózgu pomaga chronić seniorów przed pojawieniem się objawów demencji.
Szacuje się, że na demencję cierpi blisko 55 milionów osób na świecie, a wraz ze starzeniem się populacji liczba ta będzie wzrastać.
– Aby opracować metody zapobiegania lub spowalniania otępienia, musimy lepiej zrozumieć czynniki, które przyczyniają się do jego rozwoju – piszą autorzy i zapowiadają kontynuowanie badań.
Źródło: "Brain vitamin D forms, cognitive decline, and neuropathology in community-dwelling older adults", M. Kyla Shea, Kathryn Barger, Bess Dawson-Hughes, Sue E. Leurgans, Xueyan Fu, Bryan D. James, Thomas M. Holland, Puja Agarwal, Jifan Wang, Gregory Matuszek, Nicholas E. Heger, Julie A. Schneider, Sarah L. Booth, Alzheimer's & Dementia, DOI: 10.1002/alz.12836/ PAP