Obserwuj w Google News

Czy przy migrenie można pić alkohol? Naukowcy mają kontrowersyjne wnioski

2 min. czytania
02.10.2023 12:52
Zareaguj Reakcja

Alkohol uznawany jest za jeden z najważniejszych wyzwalaczy migreny. Najgorsze jest czerwone wino, ale i inne alkohole mogą sprzyjać pierwotnym bólom głowy. Najnowsze badanie rzuca jednak całkiem inne światło na związek między alkoholem i migreną. Według naukowców “spożycie alkoholu i migrena są odwrotnie skorelowane”. Badacze jednocześnie ostrzegają: traktujmy to raczej jako ciekawostkę.

Alkohol a migrena. Nowe badanie budzi kontrowersje
fot. Shutterstock

Żadna ilość alkoholu nie jest bezpieczna dla zdrowia, a jego częste picie (nawet w niewielkich dawkach), prowadzi do różnych problemów. Alkohol nie służy głównie osobom z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca czy nadciśnienie, ale nie tylko. Dotychczas sądziliśmy, że może być niekorzystny również dla pacjentów z pierwotnymi bólami głowy, jednak ostatnie prace nie potwierdziły takiego związku.

Czy spożywanie alkoholu zwiększa częstotliwość bólu głowy u migrenowców? Eksperci coraz częściej interesują się tą zależnością. Wskazują, że chociaż pacjenci z migreną unikają alkoholu, niekoniecznie musi on nasilać dolegliwości. Właśnie opublikowano ciekawe, choć kontrowersyjne wnioski na ten temat. Naukowcy, po przeanalizowaniu 19 badań dotyczących migreny, w których wzięło udział 126 173 uczestników, odkryli, że alkohol nie musi zwiększać ryzyka migreny. Badanie przeprowadzono na podstawie analizy wiarygodnej literatury dostępnej w bazach danych PubMed, Embase i Web of Science przeprowadzonej 11 lipca 2023 r.

“Spożycie alkoholu i migrena są odwrotnie skorelowane”

Jak opisują badacze, ryzyko wystąpienia migreny u osób pijących alkohol jest około 1,5 razy mniejsze niż w grupie osób niepijących (RR = 0,71; 95% CI: 0,57–0,89). Druga część analizy obejmowała 9 badań TTH, w których wzięło udział 28 715 uczestników. Nie stwierdzono związku pomiędzy rozpoznaniem TTH a spożyciem alkoholu (RR = 1,09; 95% CI: 0,93–1,27). Wyniki dwóch włączonych do analizy artykułów dotyczących klasterowego bólu głowy nie były jednoznaczne. Nie oznacza to oczywiście, że środowisko naukowe namawia chorych do spożywania alkoholu.

– Oczywiście tą publikacją wcale nie zachęcamy pacjentów do częstszego picia alkoholu. Ta praca pokazuje jak wiele jeszcze nie wiemy o bólach głowy w tym o czynnikach prowokujących napady i modyfikujących przebieg choroby. Pozostaje wiele do zrobienia a potrzeba dobrych i wiarygodnych obserwacji naukowych jest ogromna – wyjaśnia autorka badania, Marta Waliszewska.

Chociaż badanie stanowi pewnego rodzaju ciekawostkę, nie należy go nadinterpretować. Pamiętajmy również, że każdy pacjent z migreną ma zupełnie inne, indywidualne predyspozycje. Naukowcy podkreślają, że konieczne są dalsze badania dotyczące pierwotnych bólów głowy i spożycia alkoholu