Nietypowe zachcianki żywieniowe mogą być wczesnymi objawami demencji
Demencja kojarzona jest przede wszystkim z utratą pamięci, problemami z orientacją, wahaniami nastrojów. Istnieje jednak kilka innych, wczesnych znaków ostrzegawczych, które mogą świadczyć o tym, że bliski choruje na demencję. Wczesnym objawem choroby mogą być m.in. specyficzne zachcianki żywieniowe.

Demencja staje się coraz większym problemem zdrowotnym na całym świecie. Wczesne wykrycie objawów choroby jest niezbędne do podjęcia odpowiedniego leczenia, która może zahamować lub spowolnić jej postęp.
Demencja to nie jedna choroba, a ogólny termin obejmujący szeroki zakres zaburzeń poznawczych. Najczęstszą formą lub przyczyną demencji jest choroba Alzheimera, która występuje u 60% wszystkich pacjentów z demencją, a jej istotą jest obumieranie coraz większej liczby komórek nerwowych w mózgu. Inną formą schorzenia jest demencja naczyniowa, której przyczyną są zaburzenia dopływu krwi do mózgu. W wyniku zwężenia lub zatkania naczyń krwionośnych do komórek nerwowych nie dociera wystarczająca ilość krwi. Dochodzi do drobnych udarów mózgu, które w dłuższej perspektywie uszkadzają komórki nerwowe. Rzadziej występujące choroby demencyjne to otępienie czołowo-skroniowe (FTD) oraz otępienie z ciałami Lewy’ego (DLB).
Najbardziej charakterystycznym objawem demencji jest problem z pamięcią. Niewiele osób jednak wie, że choroba ta może wpływać na wybory żywieniowe nawet na wczesnym etapie zaawansowania. Chorzy często nieświadomie zaczynają sięgać po wyraziste w smaku przekąski, tłuste potrawy, szkodliwe węglowodany, nawet jeśli wcześniej stosowali zdrową i zbilansowaną dietę. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę.
Zachcianki żywieniowe mogą być objawem demencji
Według brytyjskiego Towarzystwa Alzheimera, pacjenci z otępieniem czołowo-skroniowym, które jest jedną z form demencji, mogą mieć wzmożony apetyt na:
- słodkie potrawy,
- tłuste potrawy,
- węglowodany.
Organizacja informuje też, że chorzy mogą mieć problem z "umiarem" w piciu i jedzeniu, także w spożywaniu alkoholu.
Chorzy na demencję (każdą formę) w zaawansowanym stadium choroby mają problem z jedzeniem — żuciem i połykaniem oraz apetytem. Chorobie często towarzyszy utrata smaku, czy też problem z wyczuwaniem/rozróżnianiem smaków, co zmienia preferencje żywieniowe. Pacjenci chętniej spożywają dania mocniej przyprawione, w tym czipsy, słodkie ciastka, pizzę, nawet jeśli wcześniej dbali o zdrową dietę.
Zmiana sposobu odżywiania się, częste spożywanie "niezdrowych", mocno przyprawionych potraw o wyrazistym smaku może wskazywać na pogorszenie smaku związane z demencją.
Źródło: mirror.co.uk, gov.pl, demenz-und-migration.de