Ten napój obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Wystarczy pić regularnie

27.01.2023
Aktualizacja: 27.01.2023 12:48

Zaledwie jedna szklanka – i to niepełna – soku pomidorowego dziennie może obniżyć ciśnienie krwi, a nawet korzystnie wpłynąć na poziom cholesterolu. Skuteczność jest taka sama u obu płci. Taki napój nie powinien jednak zawierać jednego ważnego składnika. Dowiedz się jakiego konkretnie.

Sok pomidorowy obniża ciśnienie i cholesterol
fot. Shutterstock

Badanie przeprowadzone przez japońskich naukowców z Tokyo Medical and Dental University wykazało, że picie soku pomidorowego poprawia zarówno rozkurczowe, jak i skurczowe ciśnienie krwi. Ma także korzystny wpływ na poziom cholesterolu. Niezwykle ważny jest jednak skład soku – jeden składnik ma tu kluczowe znaczenie.

Jakie są skutki zbyt wysokiego ciśnienia krwi?

Wysokie ciśnienie sprawia, że serce musi pracować ciężej niż normalnie, aby rozprowadzić krew po całym organizmie. Nieleczone przez długi czas nadciśnienie może spowodować poważne problemy zdrowotne, ponieważ jest dużym obciążeniem dla wielu organów. Wiąże się ono m.in. z wyższym ryzykiem zawału serca czy udaru.

Podobnie jak w przypadku wielu schorzeń, dieta jest jednym z czynników przyczyniających się do wystąpienia nadciśnienia. Jej zmiana może pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi. Konieczna jest zwłaszcza eliminacja produktów zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (w tym czerwonego mięsa, masła czy smalcu) oraz soli, która zatrzymuje wodę w organizmie, zwiększając ciśnienie w ścianach naczyń krwionośnych. I to właśnie soli nie powinien zawierać sok pomidorowy dla osób z nadciśnieniem lub zagrożonych nim.

Szklanka soku pomidorowego na nadciśnienie

Japońscy naukowcy z Tokio dostarczyli dowodów, że picie niepełnej szklanki soku pomidorowego dziennie może poprawić pracę serca. Badanie wykazało, że osoby z czynnikami ryzyka chorób serca, które codziennie piły sok pomidorowy bez dodatku soli, miały lepsze parametry ciśnienia rozkurczowego i skurczowego. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Food Science and Nutrition”.

W badaniu wzięło udział 481 osób z miasta Kuriyama w Japonii. Przez rok mogli pić tyle niesolonego soku pomidorowego, ile chcieli (był on im dostarczany). Średnio każdy z uczestników wypijał 215 ml dziennie, czyli niecałą szklankę. Średnia wieku osób, które wzięły udział w szczegółowym badaniu związanym ze stylem życia (było ich 260), wynosiła 56 lat dla mężczyzn i 58 dla kobiet.

Stwierdzono, że ciśnienie krwi wśród 94 uczestników z nieleczonym początkowym nadciśnieniem lub nadciśnieniem zostało „znacząco obniżone” w wyniku picia soku pomidorowego. „Ponadto, poziom cholesterolu lipoproteinowego o niskiej gęstości (tzw. złego cholesterolu) w surowicy u 125 uczestników z nieleczoną dyslipidemią znacznie się zmniejszył. Te korzystne efekty nie różniły się między płciami i między różnymi grupami wiekowymi” – ocenili naukowcy.

Z badania jasno więc wynika, że picie niesolonego soku pomidorowego może obniżać ciśnienie krwi oraz poziom tzw. złego cholesterolu, podobnie jak stało się to biorących udział w badaniu Japończyków, zagrożonych schorzeniami sercowo-naczyniowymi.

Jakie jest prawidłowe ciśnienie krwi?

Ciśnienie krwi oznacza się za pomocą dwóch liczb: ciśnienie skurczowe (wyższa liczba) to siła, z jaką serce pompuje krew w naczyniach krwionośnych. Ciśnienie rozkurczowe (niższa liczba) to opór, jaki dla przepływu krwi stwarzają naczynia krwionośne (chodzi o ich sprężystość).

Aktualne prawidłowe parametry ciśnienia tętniczego to:

  • 120-129/70-79 mmHg u osób do 65. roku życia
  • 130-139/70-79 mmHg u seniorów powyżej 65 lat
  • 130-149/70-79 mmHg u osób w wieku co najmniej 80 lat.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader

Źródło: T. Odai, M. Terauchi, D. Okamoto, A. Hirose, N. Miyasaka, Unsalted tomato juice intake improves blood pressure and serum low-density lipoprotein cholesterol level in local Japanese residents at risk of cardiovascular disease, Food Science and Nutrition, July 2019, Vol. 7, p. 2271-2279 / Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego