Obserwuj w Google News

Ciche alergie wpływają na serce jak nadciśnienie. „Bardzo niepokojące odkrycie”

3 min. czytania
Aktualizacja 14.11.2023
14.11.2023 09:48
Zareaguj Reakcja

Alergie pokarmowe na tak popularne produkty spożywcze, jak mleko czy orzeszki ziemne, mogą znacznie zwiększyć ryzyko chorób serca i śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych. Naukowcy podkreślają, że ryzyko jest duże nawet u osób bez wyraźnych objawów alergii pokarmowych. Być może to niedoceniana wcześniej przyczyna chorób serca.

Mężczyzna ma problemy z sercem
fot. Shutterstock

Wyniki badań opublikowane w „Journal of Allergy and Clinical Immunology”, które przeprowadzili dr Jeffrey Wilson i jego współpracownicy z University of Virginia (UVA), sugerują, że nadwrażliwość na powszechne alergeny pokarmowe, takie jak białka mleka i orzeszki ziemne, może być ważną i wcześniej niedocenianą przyczyną chorób serca, a zwiększone ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych obejmuje osoby bez oczywistych objawów alergii pokarmowych.

Najgroźniejsza alergia dla serca: mleko krowie

Według naukowców, alergia pokarmowa może stwarzać ryzyko chorób serca porównywalne z powodowanym przez palenie, a także nadciśnienie, cukrzycę i reumatoidalne zapalenie stawów – lub nawet je przewyższać.

Autorzy przyjrzeli się danym dotyczącym tysięcy dorosłych i odkryli, że u osób, które wytwarzały przeciwciała w odpowiedzi na nabiał i inną żywność, występowało zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Było to prawdą nawet wtedy, gdy wzięto pod uwagę tradycyjne czynniki ryzyka chorób serca, takie jak palenie tytoniu, wysokie ciśnienie tętnicze i cukrzycę. Najsilniejszy związek dotyczył mleka krowiego, ale inne alergeny, takie jak orzeszki ziemne i krewetki, również były istotne.

Cicha alergia pokarmowa a choroby serca

To niepokojące odkrycie pozwoliło po raz pierwszy powiązać przeciwciała klasy IgE (świadczące o alergii) przeciwko popularnym rodzajom żywności ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych.

Około 15 proc. dorosłych wytwarza przeciwciała IgE w odpowiedzi na mleko krowie, orzeszki ziemne i inne pokarmy. Chociaż przeciwciała te powodują u niektórych osób ciężką alergię pokarmową, wiele dorosłych osób wytwarzających te przeciwciała nie ma oczywistych objawów alergii pokarmowych. Tymczasem najsilniejszy związek ze zgonem z przyczyn sercowo-naczyniowych zaobserwowano w przypadku osób, które miały przeciwciała, ale nadal regularnie spożywały daną żywność, co sugeruje, że nie miały one ciężkiej alergii pokarmowej.

– Przyjrzeliśmy się obecności przeciwciał IgE przeciwko żywności w próbkach krwi – powiedział dr Jeffrey Wilson, ekspert w dziedzinie alergii i immunologii na Wydziale Lekarskim UVA. – Nie sądzimy, aby większość z tych pacjentów rzeczywiście miała jawną alergię pokarmową, dlatego nasza historia dotyczy raczej cichej reakcji immunologicznej na pokarm. Chociaż reakcje te mogą nie być wystarczająco silne, aby wywołać ostre reakcje alergiczne na żywność, mogą jednak powodować stan zapalny i z czasem prowadzić do problemów, takich jak choroby serca – wyjaśnia.

Jaki jest mechanizm wpływu alergii na serce?

Chociaż po raz pierwszy powiązano przeciwciała alergii na powszechnie spożywane produkty ze śmiertelnością z przyczyn sercowo-naczyniowych, inne schorzenia alergiczne – takie jak astma i swędząca wysypka zwana egzemą lub atopowym zapaleniem skóry – były już wcześniej identyfikowane jako czynniki ryzyka chorób układu krążenia.

Naukowcy spekulują, że przeciwciała związane z alergią na pokarmy mogą wpływać na serce, prowadząc do aktywacji wyspecjalizowanych komórek, zwanych komórkami tucznymi. Wiadomo, że komórki tuczne w skórze i jelitach przyczyniają się do klasycznych reakcji alergicznych, ale można je również znaleźć w naczyniach krwionośnych serca i tkance serca. Zdaniem autorów, trwała aktywacja komórek tucznych może wywołać stan zapalny, przyczyniając się do odkładania się szkodliwej płytki miażdżycowej, która może powodować zawał serca lub inne uszkodzenie serca.

Autorzy podkreślają jednak, że nie jest to jeszcze pewne. Możliwe, że w grę wchodzą inne czynniki genetyczne lub środowiskowe. Możliwe nawet, że to choroby układu krążenia mogą zwiększać ryzyko uczulenia pokarmowego – co oznacza, że choroba serca może zwiększać ryzyko alergii pokarmowych, a nie odwrotnie – chociaż wydaje się, że to mało prawdopodobne.

– Ta praca stwarza możliwość, że w przyszłości badanie krwi pomoże w uzyskaniu spersonalizowanych informacji na temat diety zdrowej dla serca – powiedział dr Wilson.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: C. Keet, E. C. McGowan, D. Jacobs, W. S. Post, N. E. Richards, L. J. Workman, T. A.E. Platts-Mills, A. Manichaikul, J. M. Wilson, IgE to common food allergens is associated with cardiovascular mortality in the National Health and Examination Survey and the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis, The Journal of Allergy and Clinical Immunology, Published: 09.11.2023 / PAP/Paweł Wernicki