Oceń
Podbiał to roślina, która rośnie praktycznie na całym świecie. W Polsce można spotkać ją w lasach, na łąkach. Już sama nazwa kwiatka wskazuje na jego leczniczą moc. “W wolnym tłumaczeniu łacińska nazwa, Ttussilago farfara, znaczy ,,przeganiająca kaszel”. Podbiał to bogactwo substancji śluzowych, które rozrzedzają wydzielinę i przyspieszają leczenie stanu zapalnego w jamie ustnej, odblokowują też drogi oddechowe. Podbiał wspiera odporność i działa przeciwbakteryjnie. Przygotowanie syropu jest bardzo proste.
Wystarczy oczyścić w pełni rozwinięte kwiaty podbiału, a następnie umieścić w warstwami razem z cukrem w dużym słoju. Ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Następnie słoik zakręcamy i umieszczamy w nasłonecznionym miejscu, gdzie powinien stać przynajmniej tydzień (ale może dłużej). Po tym czasie syrop należy przelać do buteleczki, wyciskając pozostałości kwiatów za pomocą gazy. W ciemnej buteleczce syrop można przechowywać nawet przez całą zimę. Syrop warto stosować jesienią i wczesną wiosną, gdy nasz organizm jest osłabiony i podatny na infekcje.
Uwaga: Kwiaty podbiału w lasach znajdziemy wczesną wiosną, najlepiej zbierać je w miejscach oddalonych od dróg. Oprócz syropu, z kwiatów podbiału możemy przygotować również herbatę (po ususzeniu).
Syrop z podbiału: jak dawkować i na co uważać?
Syrop z podbiału możemy stosować 3 x dziennie po jednej łyżce, ale po pewnym czasie należy zakończyć “kurację”. Najbezpieczniej stosować syrop nie dłużej niż 5-6 tygodni w ciągu całego roku. Syropu nie powinny spożywać dzieci, kobiety w ciąży i pacjenci z chorobami wątroby czy dróg żółciowych. W podbiale znajdują się alkaloidy pirolizydynowe (PAs), które w nadmiarze mogą szkodzić wątrobie.Objawy, które powinny zaniepokoić, to: bóle brzucha, biegunka, wymioty.
Źródło: lasy.gov.pl
Oceń artykuł