,

Syrop z podbiału przygotujesz w kilka minut. Zwalcza ból gardła i kaszel

27.03.2023
Aktualizacja: 27.03.2023 13:13

Zalegająca flegma w gardle, ból i problemy z oddychaniem to objawy towarzyszące wielu infekcjom, z którymi obecnie walczymy. Leczenie możemy wspomóc domowymi sposobami, wykorzystując składniki, jakie oferuje nam przyroda. Lasy Państwowe zachęcają do korzystania z właściwości podbiału. Ta pospolita roślina to naturalne lekarstwo. Jak działa?

Syrop z podbiału: prosty przepis
fot. EastNews

Podbiał to roślina, która rośnie praktycznie na całym świecie. W Polsce można spotkać ją w lasach, na łąkach.  Już sama nazwa kwiatka wskazuje na jego leczniczą moc. “W wolnym tłumaczeniu łacińska nazwa, Ttussilago farfara, znaczy ,,przeganiająca kaszel”. Podbiał to bogactwo substancji śluzowych, które rozrzedzają wydzielinę i przyspieszają leczenie stanu zapalnego w jamie ustnej, odblokowują też drogi oddechowe. Podbiał wspiera odporność i działa przeciwbakteryjnie. Przygotowanie syropu jest bardzo proste.

Wystarczy oczyścić w pełni rozwinięte kwiaty podbiału, a następnie umieścić w warstwami razem z cukrem w dużym słoju. Ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Następnie słoik zakręcamy i umieszczamy w nasłonecznionym miejscu, gdzie powinien stać przynajmniej tydzień (ale może dłużej). Po tym czasie syrop należy przelać do buteleczki, wyciskając pozostałości kwiatów za pomocą gazy. W ciemnej buteleczce syrop można przechowywać nawet przez całą zimę. Syrop warto stosować jesienią i wczesną wiosną, gdy nasz organizm jest osłabiony i podatny na infekcje.

Uwaga: Kwiaty podbiału w lasach znajdziemy wczesną wiosną, najlepiej zbierać je w miejscach oddalonych od dróg. Oprócz syropu, z kwiatów podbiału możemy przygotować również herbatę (po ususzeniu).

Syrop z podbiału: jak dawkować i na co uważać?

Syrop z podbiału możemy stosować 3 x dziennie po jednej łyżce, ale po pewnym czasie należy zakończyć “kurację”. Najbezpieczniej stosować syrop nie dłużej niż 5-6 tygodni w ciągu całego roku. Syropu nie powinny spożywać dzieci, kobiety w ciąży i pacjenci z chorobami wątroby czy dróg żółciowych. W podbiale znajdują się alkaloidy pirolizydynowe (PAs), które w nadmiarze mogą szkodzić wątrobie.Objawy, które powinny zaniepokoić, to: bóle brzucha, biegunka, wymioty.

Źródło: lasy.gov.pl