Syrop z cebuli i pora na chrypkę i chore gardło. Jak go zrobić?
Syrop z cebuli to naturalny domowy sposób na infekcje gardła. Dodatek pora sprawia, że specyfik skutecznie walczy również z chrypką. Przygotowanie syropu jest łatwe i nie wymaga wielu składników. Lekarstwo jest gotowe już po kilku godzinach.

- Na co pomaga syrop z cebuli i pora?
- Syrop z cebuli i pora na chrypkę – przepis
- Jak dawkować syrop z cebuli i pora?
Domowe specyfiki to naturalne sposoby na dolegliwości w sezonie przeziębień. Jest nim syrop z cebuli i pora, który będzie gotowy do użycia już w 5-6 godzin od przygotowania. Wystarczą zaledwie 4 składniki. Taki specyfik przydaje się zwłaszcza, gdy pojawia się problem chrypki. Z zapisków historycznych wynika, że podobno za radą nadwornych medyków duże ilości takiego syropu stosował Neron przed wystąpieniami publicznymi, aby mieć donośny i czysty głos.
Na co pomaga syrop z cebuli i pora?
Syrop z cebuli i pora przydaje się w przypadku przeziębienia, grypy, infekcji górnych dróg oddechowych. To niezwykle skuteczny środek przeciwkaszlowy, który pomaga również przy chrypce (duże zasługi ma tu por) i stanach zapalnych jamy ustnej. Ułatwia też odkrztuszanie, więc wskazany jest nawet w zapaleniu płuc i oskrzeli – upłynnia wydzieliną zalegającą w drogach oddechowych.
Domowy specyfik z cebuli i pora szybko likwiduje nieprzyjemne drapanie i suchość w gardle spowodowane przeziębieniem, a także skutecznie uodpornia na wszelkie jesienne i zimowe infekcje dróg oddechowych.
Syrop z cebuli i pora na chrypkę – przepis
Syrop z cebuli jest łatwy w przygotowaniu - wystarczą 4 składniki. Będzie gotowy po 5-6 godzinach od przygotowania, choć warto po prostu nastawić go na noc.
Składniki:
- 4 średnie cebule
- średni por
- cukier trzcinowy
- miód pszczeli
Przygotowanie: Cebule i białą część pora utrzyj na nierdzewnej lub szklanej tarce. Ułóż warstwami w wyparzonym słoiku, każdą warstwę przesypując cukrem. Słoik ustaw w ciepłym miejscu, np. blisko kaloryfera, na 5-6 godzin lub na całą noc. Następnie przecedź przez sitko, odciśnij mocno przez gzę resztki miazgi i wlej do szczelnego, wyparzonego słoika. Dodaj do płynu tyle miodu, aby uzyskać dość gęsty syrop, i dokładnie wymieszaj.
Uwaga! Warto użyć czerwonej cebuli. Por powinien mieć w miarę możliwości łagodny smak. Do przyrządzenia syropu z cebuli warto użyć miodu lipowego, leśnego lub spadziowego z drzew iglastych.
Syrop z cebuli i pora należy zawsze przechowywać w lodówce.
Jak dawkować syrop z cebuli i pora?
Syrop z cebuli i pora jest naturalnym specyfikiem, więc mogą go przyjmować zarówno dorośli, jak i dzieci. Podaje się go w przypadku infekcji gardła i strun głosowych, a dawkowanie jest następujące:
- dorośli: po 1-2 łyżki syropu 4-5 razy dziennie
- dzieci po 5-6. roku życia: 1-2 łyżeczki syropu 4-5 razy dziennie.
Źródło: Zbigniew T. Nowak, Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie, wyd. Aromat Słowa, Kraków 2020