Jak naturalnie poprawić odporność na grypę, RSV i covid? Ten sposób działa
Naukowcom ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego udało się ustalić, co tak naprawdę wspiera odporność organizmu i chroni przed ciężkim przebiegiem infekcji wirusowych. Badania potwierdziły, że ważna jest właściwa dieta uzupełniona w witaminy. Co powinno się w niej znaleźć?

- Jak łagodzić przebieg covid, grypy i zakażenia RSV?
- Odporność dzięki zdrowej zbilansowanej diecie
- Co powinno się znaleźć w diecie zwiększającej odporność na wirusy?
Właściwa dieta, uzupełniona dodatkowo w cztery ważne witaminy, wspiera odporność organizmu i wpływa na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej – potwierdziły badania naukowców z bytomskiego Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Celem badania, które ukazało się w piśmie naukowym „Life”, była ocena diety i suplementacji w budowaniu odporności w okresie pandemii oraz po pandemii COVID-19. Jego wyniki potwierdzają rolę diety w budowaniu odporności na wirusy.
Jak łagodzić przebieg covid, grypy i zakażenia RSV?
W badaniu śląskich naukowców wzięło udział 304 pacjentów w wieku od 18 do 81 lat. Potwierdziła się hipoteza, że osoby stosujące tradycyjny wzorzec żywieniowy i przyjmujący suplementy powszechnie uznawane za stymulujące układ odpornościowy, miały większe szanse na łagodne przechorowanie COVID-19. Tę prawidłowość można rozciągnąć również na inne infekcje wywołane przez wirusy.
Za szczególnie przydatne w budowaniu odporności organizmu, a tym samym w łagodzeniu przebiegu choroby wirusowej, uznano witaminy A, D, E i C. Ich przyjmowanie może być wsparciem w profilaktyce różnych chorób wirusowych, także grypy czy RSV u dzieci – oceniają specjaliści, wskazując, iż leczenie chorób wirusowych jest trudne i wymagające – stąd potrzeba szerokiej profilaktyki.
W badaniach wykazano, że pandemia nie wpłynęła znacząco na postępowanie żywieniowe większości badanych osób. „Zasadny jest wniosek, że wzorce żywieniowe przyjęte przez uczestników mogą być powszechnym sposobem zapobiegania zakażeniom SARS-CoV-2 i ich możliwym powikłaniom” – ocenili eksperci.
Odporność dzięki zdrowej zbilansowanej diecie
Dr Karolina Krupa-Kotara z Zakładu Epidemiologii Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego podkreśliła, że dobrze zbilansowana dieta, która może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin, jest bardzo ważnym elementem budowania odporności.
– Na szczególną uwagę zasługują witaminy A, D, E i C, które wykazują bardzo wymierny wpływ na wspieranie odporności organizmu i na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej. Podobne właściwości charakteryzują pierwiastki, takie jak cynk i selen. Komponując odpowiednią dietę, należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż probiotyków i prebiotyków, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit, wzmacniając odporność organizmu – powiedziała dr Karolina Krupa-Kotara.
Naukowcy zwracają uwagę, że ważnym elementem prawidłowo skomponowanej diety jest odpowiednia porcja codziennej aktywności fizycznej, snu oraz jak najmniejsze narażenie na stres. W praktyce – ze względu na brak czasu i nadmiar codziennych obowiązków – bardzo często nasza codzienna dieta opiera się na żywności przetworzonej, z dużą ilością cukrów i tłuszczów nasyconych, dodatków do żywności i konserwantów. To dieta uboga w witaminy, błonnik i substancje wykazujące właściwości przeciwutleniające. Taki sposób odżywiania – ostrzegają lekarze – prowadzi do spożywania nadmiaru kalorii i stopniowo pojawiających się niedoborów żywieniowych, które znacznie upośledzają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększają ryzyko infekcji oraz przewlekłych chorób niezakaźnych, jak otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2. Niedobory ważnych składników, takich jak witaminy A i C oraz selen, prowadzą do zwiększonej podatności organizmu na infekcje – wskazują specjaliści.
Co powinno się znaleźć w diecie zwiększającej odporność na wirusy?
Zgodnie z opinią naukowców, najważniejsze składniki diety zapewniające dobrą odporność na infekcje wirusowe, w tym grypę, RSV i covid, to:
- witaminy: A, D, E i C
- składniki mineralne: cynk, selen
- probiotyki i prebiotyki.
Oprócz odpowiednio zbilansowanej diety, która chroni przed niedoborami żywieniowymi (czyli dostarczającej odpowiedniej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz wszystkich istotnych składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego,ważne jest włączenie do codziennego jadłospisu produktów i substancji wspierających oraz stymulujących układ odpornościowy. Są to m.in.:
- oleje rybne (tran), które są bogate w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza te kwasy z rodziny omega-3
- probiotyki w postaci kiszonek,
- czosnek czy cebula – naturalne antybiotyki wzmacniające układ odpornościowy
- zioła i rośliny o odpowiednich właściwościach immunomodulujących, np. aloes czy owoce maliny, wykazujące działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe oraz wspierające odporność organizmu na wirusy.
Naukowcy ze Śląska potwierdzili, że tradycyjny sposób na zwiększenie odporności, czyli dieta zawierająca składniki mające wpływ na dobrą kondycję organizmu, to skuteczny sposób na ochronę przed grypą, RSV i covidem.
Źródło: K. Krupa-Kotara, M. Grajek, Murzyn A, M. Słoma-Krześlak, K. Sobczyk, A. Białek-Dratwa, O. Kowalski, Proper Dietary and Supplementation Patterns as a COVID-19 Protective Factor (Cross-Sectional Study-Silesia, Poland), Life 2022, 12(12):1976 / PAP