Obserwuj w Google News

Czy picie kawy ma wpływ na cukrzycę? Odkryto ważną zależność

2 min. czytania
17.03.2023 10:11
Zareaguj Reakcja

W Polsce mamy 3 miliony cukrzyków, z czego zdecydowana większość ma cukrzycę typu 2. Na rozwój choroby, oprócz czynników genetycznych, wpływ mogą mieć nasze codzienne nawyki, w tym dieta. Okazuje się, że również picie kawy związane jest z ryzykiem zachorowania. To dobra wiadomość dla kawoszy.

Kawa a cukrzyca. Naukowcy odkryli nową zależność
fot. Shutterstock

Naukowcy cały czas przedstawiają nowe korzyści zdrowotne, jakie daje picie kawy. Wiadomo już, że umiarkowana ilość kawy chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, zmniejsza też ryzyko demencji. Ale nie tylko.
Badanie opublikowane właśnie w piśmie BMJ Medicine wskazuje, że wysoki poziom kofeiny we krwi chroni przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2. Jak to możliwe? Już wcześniejsze analizy sugerowały, że wypijanie 3-5 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko cukrzycy. Teraz naukowcy wykorzystali metodę zwaną randomizacją Mendla. Polega ona na wykorzystaniu wariantów genetycznych jako wskaźników zastępczych dla określonego czynnika ryzyka, w tym przypadku poziomu kofeiny we krwi – w celu uzyskania dowodów genetycznych na poparcie określonego wyniku – w tym badaniu wagi (BMI) i ryzyka cukrzycy typu 2. W ten sposób sprawdzono rolę dwóch powszechnie występujących wariantów genetycznych genów CYP1A2 i AHR u prawie 10 tys. osób. Geny te są związane z szybkością metabolizmu kofeiny.

Osoby, u których mechanizm ten trwa dłużej, piją średnio mniej kawy, ale mają wyższy poziom kofeiny niż osoby, które bardzo szybko trawią substancję.  Wyniki analizy wykazały, że wyższe przewidywane genetycznie poziomy kofeiny we krwi były związane z niższą masą ciała (BMI) i mniejszą ilością tkanki tłuszczowej.  Wyższe przewidywane genetycznie poziomy kofeiny we krwi były również związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.

Następnie naukowcy wykorzystali randomizację Mendla, aby ustalić, w jakim stopniu wpływ kofeiny na ryzyko cukrzycy typu 2 może być spowodowany jednoczesną utratą wagi. Jak się okazało, utrata masy ciała odpowiadała za prawie połowę (43 proc.) wpływu kofeiny na ryzyko cukrzycy typu 2.

Ile kawy pić cukrzycy?

Kofeina przyspiesza metabolizm, zwiększa spalanie tłuszczu i zmniejsza apetyt. Szacuje się, że dzienne spożycie 100 mg kofeiny zwiększa wydatek energetyczny o około 100 kalorii dziennie, co w konsekwencji może zmniejszyć ryzyko rozwoju otyłości. Osoby z cukrzycą, czy mające predyspozycje do zachorowania, mogą pić kawę bez problemu (najlepiej 3 filiżanki dziennie), jednak powinny unikać tuczących dodatków, takich jak śmietanka czy cukier.
Autorzy twierdzą, że w świetle ich odkryć potencjalna rola bezkalorycznych napojów zawierających kofeinę w zmniejszaniu ryzyka otyłości i cukrzycy typu 2 może być warta zbadania.

Źródło:S.C Larsson, B.Woolf, D.Gill,  Appraisal of the causal effect of plasma caffeine on adiposity, type 2 diabetes, and cardiovascular disease: two sample mendelian randomisation study, bmjmedicine.bmj.com