Ciasto dla diabetyka. Czy chory na cukrzycę może jeść desery?
Diabetyk powinien unikać łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych, takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. W wyjątkowych okolicznościach może sięgnąć po niewielką porcję deseru z patery z napisem „mniejsze zło”.

Cukrzyca dzieli się na cukrzycę typu 1., cukrzycę typu 2. oraz inne typy (m.in. genetyczną, wtórną i pozostałe). Eksperci z Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego podkreślają, że choć nie istnieje dieta uniwersalna dla wszystkich diabetyków, wszyscy chorzy na cukrzycę powinni przestrzegać uniwersalnych zasad: unikać węglowodanów prostych, zwracać uwagę na wielkość porcji oraz ilość węglowodanów w całej diecie i w poszczególnych posiłkach. Dowiedz się, które desery powodują najmniejszy skok poziomu glukozy we krwi.
Słodkości w diecie diabetyka
Znakomita większość diabetyków (90 proc.) choruje na cukrzycę typu 2., cukrzycę nabytą, chorobę cywilizacyjną, powiązaną często z otyłością. Metabolizm jest zaburzony, trzustka zmuszona jest do produkcji większych ilości insuliny, ale działa słabo. Pojawia się insulinooporność. Poszczególne narządy dostają niewystarczającą porcję energii, uwidaczniają się objawy cukrzycy. Z początku cukrzycę typu 2. leczy się tabletkami, ale na pewnym etapie rozwoju choroby przeważnie trzeba włączyć insulinę. Ponieważ cukrzyca typu 2. jest zazwyczaj mniej kontrolowana niż cukrzyca typu 1., dieta ma kluczowe znaczenie, dlatego też najlepiej w ogóle powstrzymać się od spożywania słodkości.
Cukrzyca typu 1. (8 proc.), tzw. cukrzyca dziecięca, to choroba wrodzona, autoimmunologiczna, w której produkowane są przeciwciała niszczące trzustkę. W efekcie trzustka przestaje produkować insulinę albo produkuje jej za mało, dlatego też insulinę trzeba podawać z zewnątrz. Ponieważ choroba zazwyczaj jest pod kontrolą, od czasu do czasu można sobie pozwolić na porcję słodkości, pilnując tzw. wymienników węglowodanowych (WW).
Desery z wysokim i niskim indeksem glikemicznym
Desery i słodkości z definicji mają wysokość zawartość cukrów, powodujących szybki wzrost stężenia glukozy we krwi, są jednak desery z niższym i wyższym indeksem glikemicznym. Indeks glikemiczny określa procentowo szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym trawione są szybko, powodują szybki wzrost glukozy we krwi, co zmusza organizm do gwałtownego wyrzutu insuliny. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są trawione powoli, dzięki czemu stężenie glukozy we krwi rośnie stopniowo.
Dowiedz się więcej: Indeks glikemiczny: przyjaciel w walce z cukrzycą
Warto wiedzieć, że indeks glikemiczny zmniejszają produkty spowalniające trawienie: błonnik, chude białko i tłuszcze nienasycone. Dlatego też diabetyk powinien spożywać deser od razu po głównym posiłku, a nie jako samodzielny posiłek, który zostanie szybko strawiony.
Deser dla diabetyka
Przechodząc do konkretów, ciasto dla diabetyka powinno zawierać chude białko, które spowalnia trawienie. Unikać za to należy ciast tłustych oraz ciast z owocami zawierającymi dużo cukru.
Ciasto dla diabetyka z kategorii „mniejsze zło” to m.in.:
- ciasto marchwiowe,
- sernik krakowski,
- szarlotka,
- ciasto drożdżowe.
Ciasta niepolecane dla diabetyków to m.in.:
- tort czekoladowy (dużo tłuszczu i węglowodanów),
- makowiec zawijany (dużo tłuszczu),
- orzechowiec (dużo tłuszczu),
- piernik z bakaliami (dużo tłuszczu).
Zdecydowanie lepszym od ciasta deserem dla diabetyka będą galaretka bez cukru, budyń bez cukru na półtłustym mleku oraz kisiel bez cukru. Najlepiej zaś sięgnąć po naturalnie słodką kaszę manną na półtłustym mleku lub zdrowe desery przygotowane na bazie kaszy jaglanej.
Bez większych wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na suszone morele (IG=31), suszone śliwki (IG=29), świeże figi (IG=35), marmoladę bez cukru (IG=30) oraz gorzką czekoladę (IG=22).
Źródło: mp.pl, bibliotekadibetyka.pl