Jaka choroba najbardziej podwyższa ryzyko śmierci z powodu COVID-19?
Śmiertelność z powodu zakażenia koronawirusem rośnie z wiekiem, ale też w związku z chorobami współistniejącymi. Sprawdź, która choroba najbardziej podwyższa ryzyko.

Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że ciężki przebieg COVID-19 pojawia się u 14 proc. osób zakażonych koronawirusem, a śmiertelność wynosi 3,4 proc. W Polsce śmiertelność z powodu zakażenia koronawirusem kształtuje się na poziomie ok. 2 proc. Wiadomo, że ryzyko śmierci z powodu COVID-19 podwyższa wiek, ale też choroby współistniejące.
Nowe światło na kwestię śmiertelności z powodu COVID-19 rzuca opublikowany niedawno raport amerykańskiej firmy CarePort Health, która przeanalizowała dane dotyczące śmiertelności w USA z 43 stanów.
Śmiertelność z powodu koronawirusa w podziale na wiek:
- 0-19 lat: 1 proc.
- 20-44 lata: 4 proc.
- 45-54 lata: 9 proc.
- 55-64 lata: 13 proc.
- 65-74 lata: 23 proc.
- 75-84 lata: 31 proc.
- 85 lat i więcej: 40 proc.
Koronawirus a choroby współistniejące
Choroba, która w raporcie CarePort znalazła się najwyżej w zestawieniu chorób podwyższających ryzyko z powodu COVID-19 to przewlekła niewydolność nerek. Autorzy analizy ostrzegają, że niewydolność nerek zwiększa ryzyko śmierci aż o 2,5 razy.
"Zdaniem CarePort, 85-latek bez chorób współistniejących ma ryzyko śmierci z powodu koronawirusa na poziomie 22-27 proc. Natomiast jeśli pacjent choruje na nerki, to ryzyko wynosi 39-49 procent" - pisze Washington Post.
Choroby, które podwyższają ryzyko śmierci z powodu COVID-19 to także:
- choroby krążenia
- cukrzyca
- nadciśnienie
- choroby płuc.
Źródło: washingtonpost.com