Obserwuj w Google News

Zimowe wirusy na sklepowych wózkach. Lekarze ostrzegają: nie tylko grypa

2 min. czytania
07.11.2019 11:17
Zareaguj Reakcja

Wirusy lubią zimno. Jesienią i zimą, gdy temperatura powietrza spada, grożą nam nie tylko przeziębienie i grypa, ale i inne wirusowe zakażenia. Dowiedz się więcej na ten temat.

Sklepowy wózek to siedlisko bakterii i wirusów
fot. Shutterstock

W walijskim miasteczku Swansea, w ciągu zaledwie dwóch tygodni na przełomie października i listopada, aż 75 osób trafiło do szpitala z powodu zakażenia norowirusami. Brytyjscy lekarze postanowili przypomnieć, gdzie czyha zło.

Za jesienne przeziębienie przeważnie odpowiadają rhinowirusy, za grypę –  wirus grypy, na który można się zaszczepić. Inne wirusy, takie jak norowirusy, adenowirusy czy rotawirusy, nie są uznawane za sezonowe zagrożenie, ale w okresie jesienno-zimowym stanowią szczególne niebezpieczeństwo. Niska temperatura sprzyja ich namnażaniu, odporność ludzi spada, widmo pobytu w szpitalu pojawia się na horyzoncie.

Norowirusy, adenowirusy i rotawirusy są częstą przyczyną występowania ostrego nieżytu żołądka i jelit u ludzi. W przypadku niemowląt i młodszych dzieci, osób osłabionych innymi chorobami oraz osób starszych zakażenie może przebiegać bardzo gwałtownie, a sytuacja, ze względu na ryzyko odwodnienia, szybko może przybrać dramatyczny obrót, z powikłaniami neurologicznymi i śpiączką włącznie.

Najczęstsze objawy wirusowego zapalenia jelit to:

  • nudności,
  • wymioty,
  • bóle brzucha,
  • wodnista biegunka,
  • gorączka.

Lekarze przypominają, że oprócz tak oczywistych lokalizacji jak przychodnie, szpitale czy środki komunikacji miejskiej, sytuacją podwyższonego ryzyka jest także wizyta w supermarkecie. Wirusy bytują bowiem na sklepowych wózkach i koszykach, a na powierzchniach nieożywionych mogą przetrwać nawet siedem dni.

Ważnym elementem profilaktyki zakażenia wirusami jest częste mycie rąk. Choć brzmi to jak banał, niewielu z nas robi to poprawnie. Szczegółowe instrukcje znaleźć można na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego:

Jak poprawnie myć ręce?

  1. Zacznij od zmoczenia rąk wodą.
  2. Nabierz tyle mydła, aby pokryło ono całą powierzchnię dłoni.
  3. Dokładnie rozprowadź mydło po powierzchni, pocierając o siebie rozprostowane dłonie.
  4. Myj ręce przez ok. 30 sekund.
  5. Pamiętaj o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami, grzbietów palców oraz okolic kciuków.
  6. Na koniec dokładnie opłucz ręce wodą i wytrzyj ręce do sucha jednorazowym ręcznikiem.

Źródło: dailymail.co.uk, gis.gov.pl