Obserwuj w Google News

Gdy lampka czerwonego wina uczula. Jak rozpoznać alergię na wino?

4 min. czytania
Aktualizacja 05.11.2020
19.05.2020 15:51
Zareaguj Reakcja

Wino jest bardzo popularnym napojem alkoholowym, który – spożywany w rozsądnych ilościach – ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Niestety niektóre osoby nie mogą pić tego trunku z powodu... alergii na wino, a właściwie na jeden lub kilka składników wina. Jak rozpoznać objawy alergii na wino?

Alergia na czerwone wino
fot. Shutterstock
  • Alergie na wino i inne rodzaje alkoholu są rzadkie, ale możliwe. Wino zawiera różnorodne alergeny, w tym winogrona, drożdże i etanol.
  • Jeśli masz alergię na wino, możesz odczuwać objawy, takie jak wysypka, przekrwienie błony śluzowej nosa, świszczący oddech lub mrowienie wokół ust i gardła. W niektórych przypadkach reakcje mogą być bardzo ciężkie, co prowadzi do anafilaksji.
  • Jeśli wystąpią objawy podobne do alergii w odpowiedzi na picie wina, należy skonsultować się z lekarzem.

Co nas może uczulać w winie?

Alergia na wino jest rzadka i właściwie o wiele częściej pojawia się po wypiciu czerwonego wina niż białego. Co ciekawe, o wiele częściej pojawia się u kobiet niż u mężczyzn. Właściwie osoby, które jej doświadczają, są uczulone na jakiś składnik wina, np.:

  • winogrona, właściwie określone białka tych owoców,
  • etanol, szczególny rodzaj alkoholu obecnego w winie,
  • drożdże, które fermentują cukry z winogron do etanolu,
  • siarczyny, które mogą być wytwarzane naturalnie w winie lub dodawane przez winiarzy,
  • środki klarujące, które są dodawane podczas produkcji i mogą obejmować białka pochodzące z mleka, jaj i ryb.

Dlaczego czerwone wino wywołuje częściej alergię niż białe wino? Odpowiedź na to pytanie nadal nie jest znana. Ale być może wiąże się to z większą ilością siarczanów w czerwonym winie oraz tym, że fermentuje się ono nadal ze skórką winogron, a białe nie. Niektóre badania wskazują, że reakcja alergiczna może pojawić się tylko na niektóre rodzaje winogron, np. te ze szczepu Merlot.

Alergia na wino – jakie mogą być objawy?

Objawy alergii na wino mogą być bardzo podobne do objawów innych alergii pokarmowych. Niektóre ze zgłaszanych symptomów to:

  • katar lub przekrwienie błony śluzowej nosa,
  • pieczenie lub swędzenie warg, ust lub gardła,
  • swędząca wysypka lub pokrzywka,
  • zaburzenia trawienne, takie jak nudności, wymioty lub biegunka,
  • duszność,
  • obrzęk warg, ust lub gardła.
  • anafilaksja, czyli ciężka reakcja alergiczna.

Anafilaksja – jak ją rozpoznać?

Ten ostatni symptom alergii na wino, to właściwie cały zespół objawów. Anafilaksja (inaczej wstrząs anafilaktyczny) to zagrażająca życiu reakcja organizmu na jakiś alergen, w tym przypadku wino. Ma ona charakter nagły. Najpierw dochodzi do znacznego obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Potem mogą pojawić się inne reakcje, bardzo niebezpieczne dla chorego, m.in.:

  • obrzęk gardła i związana z nim duszność,
  • trudności w oddychaniu, które mogą manifestować się również w postaci świszczącego oddechu lub kaszlu,
  • swędząca wysypka lub pokrzywka,
  • szybkie bicie serca,
  • niskie ciśnienie krwi (niedociśnienie),
  • nudności, wymioty lub biegunka,
  • uczucie nadchodzącej śmierci,
  • uczucie oszołomienia lub omdlenia.

Ważne

Jeśli podejrzewasz, że ty lub ktoś, kogo znasz, ma wstrząs anafilaktyczny, natychmiast wezwij pogotowie. To stan zagrażający życiu.

Alergia na wino. Na co jeszcze trzeba uważać?

Niestety zła wiadomość jest taka, że osoby, które są uczulone na wino, mogą mieć alergię również na inne alkoholowe napoje, na przykład na piwo, cydr lub szampana – zawierają one potencjalne alergeny, takie jak etanol, siarczyny, drożdże.

Ważne! Osoby z alergią na winogrona powinny uważać na inne produkty, które mogą wchodzić w reakcje krzyżowe z tymi owocami. Na przykład: jabłka, brzoskwinie, orzeszki ziemne, wiśnie, orzechy włoskie i laskowe, truskawki, migdały, pistacje.

Ostrożność powinny również zachować osoby uczulone na jad owadów. Czasami – w czasie produkcji wina – do owoców gotowych do wytłoczenia wpadają różne owady, np. pszczoły i osy, które mogą zostać zmiażdżone wraz z owocami. Jest kilka przypadków medycznych opisujących tego typu reakcje alergiczne.

Alergia na wino – jak się diagnozuje?

W diagnozowaniu alergii na wino bardzo ważne są:

  • Testy skórne – polegające na nakłuciu lub wstrzyknięciu niewielkiej ilości alergenu pod skórę i obserwowanie reakcji. Jeśli pojawi się zaczerwienienie lub obrzęk, prawdopodobnie jesteś uczulona na wino.
  • Badania krwi – pobiera się próbkę krwi w celu sprawdzenia czy są niej przeciwciała związane z alergią, zwane przeciwciałami IgE. W tym badaniu może sprawdzić całkowity poziom IgE lub IgE względem określonego alergenu.

Należy pamiętać, że bardzo specyficzne alergeny, takie jak poszczególne białka winogron, mogą nie być dostępne jako odczynniki do testów alergicznych. Zamiast tego lekarz może przetestować bardziej ogólne alergeny, takie jak czerwone wino, białe wino, drożdże lub siarczyny.

Alergia na wino – czy da się ją leczyć?

Alergię na wino, albo jego poszczególne składniki, leczy się podobnie, jak inne alergie. Czyli należy stronić od alergenu, stosować lekki przeciwhistaminowe. Warto też nosić ze sobą ampułkostrzykawę z adrenaliną (EpiPen), której należy użyć w przypadku wstrząsu anafilaktycznego.

Można również poprosić alergologa o przeprowadzenie odczulania.