Słuchaj
Michał Korościel, Damian Michałowski
Marcin Sońta , Mateusz Ptaszyński
Kamil Nosel, Marcin Łukasik
Hubert Radzikowski
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Używasz bawełnianych ścierek kuchennych? One są siedliskiem groźnych bakterii

27.06.2018 16:15

Bakterie lubią ciepło i wilgoć, dlatego jednym z ich ulubionych miejsc w kuchni są... ściereczki kuchenne, używane na przykład do wycierania naczyń. Bytujące w nich mikroby mogą wywołać zakażenia pokarmowe - czytamy w serwisie EurekAlert w artykule przedstawiającym najnowsze badania mikrobiologów.

Ścierki kuchenne siedliskiem bakterii fot. Shutterstock

Mikrobiolodzy z Uniwersytetu Mauritiusa, pod kierownictwem dr Susheeli D. Biranjia-Hurdoyal, chcieli sprawdzić, jakie bakterie żyją na bawełnianych ścierkach kuchennych powszechnie stosowanych w domach. W tym celu rozdali 100 ściereczek różnym rodzinom i po miesiącu je odebrali. Z każdej ściereczki pobrali próbki i namnożyli bakterie, by sprawdzić do jakich gatunków należą. Co więcej, sprawdzili również jak dużo tych drobnoustrojów jest na każdym z ręczników.

Co żyje na ściereczkach kuchennych?

Okazało się, że aż 49 proc. ściereczek roi od chorobotwórczych bakterii. Wśród nich były m.in.: E. coli (obecne na 37 proc. ściereczek), enterokoki  (na 37 proc. ściereczek) oraz  gronkowce złociste (na 14,3 proc. ściereczek). Co ciekawe, w dużych rodzinach, gdzie były dzieci, ściereczki były wykorzystywane nie tylko do wycierania naczyń, ale również do wycierania rąk, blatów etc. i to właśnie te ściereczki były najbogatsze w mikroflorę.

– Nasze badania pokazują, że praktyki higieniczne w kuchni oraz to jak duża jest rodzina, wpływają na bakterie w kuchennych ręcznikach. Odkryliśmy ponadto, że dieta, rodzaj i wilgotność ściereczek mogą być bardzo ważne w promowaniu wzrostu patogenów odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe – wyjaśnił dr Susheela D. Biranjia-Hurdoyal.
Gronkowiec złocisty był w dużej mierze izolowany z ręczników kuchennych nieco mniej zamożnych rodzin i takich, w których były dzieci. Z kolei ryzyko E. coli było większe w przypadku ściereczek wilgotnych niż suchych, takich które były wykorzystywane do różnych celów i co ważne - w rodzinach, gdzie jedzono mięso.

Jeśli nie ścierki kuchenne, to co?

Komentując wyniki swoich badań dr. Biranjia-Hurdoyal stwierdziła, że zwłaszcza obecność Escherichia coli może być niebezpieczna w kuchni. Prowadzi bowiem do ciężkich zatruć pokarmowych.
– Powinniśmy zniechęcać ludzi do korzystania w kuchni wilgotnych ręczników i takich, których używa się do wszystkiego. Większe rodziny z dziećmi i osobami starszymi powinny być szczególnie czujne, w kwestii higieny kuchennej – podsumowuje badaczka.

Wyniki badania zostały przedstawione na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologii, które odbyło się w dniach od 7 czerwca do 11 czerwca w Atlancie w stanie Georgia.

Choć jej badania zrobiono na egzotycznym dla nas Mauritiusie wydaje się, że podobne wyniki można by uzyskać i w Polce, zwłaszcza latem, kiedy jest bardzo ciepło. Papierowe ręczniki mogą być znacznie lepszym wyborem.

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: EurekAlert/ Zdrowie PAP
-----------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ mk

Oceń