Zamknij

Co pomaga na uderzenia gorąca w menopauzie? Wypróbuj tę dietę

25.10.2022 10:36

Uderzenia gorąca są jednym z najbardziej dokuczliwych objawów menopauzy. Jak sobie z nimi radzić? Kluczowe znaczenie w czasie przekwitania może mieć dieta. Naukowcy wskazali, jaki sposób odżywiania jest najlepszy; nie tylko łagodzi napady gorąca, ale też pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Jakie produkty są szczególnie ważne?

Ta dieta jest najlepsza w czasie menopauzy: badanie
fot. Shutterstock

Nawracające uderzenia gorąca w czasie menopauzy mogą pojawiać się zarówno w dzień, jak i w nocy. Są bardzo nieprzyjemne, utrudniają codzienne funkcjonowanie i spokojny sen. Uderzenia gorąca mijają, gdy kończy się przekwitanie, jednak u wielu kobiet mogą występować przez wiele lat. Dlatego warto wiedzieć, jak sobie z nimi radzić. Jednym ze skutecznych sposobów radzenia sobie z nieprzyjemnymi symptomami menopauzy jest hormonalna terapia zastępcza (HTZ), ale warto wspomóc leczenie domowymi sposobami. Ogromne znaczenie ma to co jemy.

Jak wskazuje Północnoamerykańskie Towarzystwo Menopauzy na łamach pisma Menopause, najlepsza dla przekwitających kobiet jest dieta wegańska. Co więcej, może mieć taką samą skuteczność jak terapia hormonalna, której efekty oceniane są na 70-90 proc. W przeciwieństwie do leczenia hormonami dieta nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

Naukowcy: zmiana diety powinna być traktowana jak terapia pierwszoliniowa

Badaniem o akronimie WAVS (z. j. ang. Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms) objęto 84 kobiety, które przeszły menopauzę i doświadczały co najmniej dwóch napadów gorąca w ciągu dnia. Losowo przydzielono je albo do grupy, która przez 12 tygodni była na niskotłuszczowej, wegańskiej diecie, w tym dziennie spożywała pół filiżanki gotowanych nasion soi, albo do grupy kontrolnej, która w tym samym czasie nie zmieniła diety. Naukowcy odkryli, że dieta oparta na roślinach, bogata w soję, redukuje silne lub umiarkowane napady gorąca nawet o 88 proc. Pomaga też zredukować wagę o średnio 3,5 kilograma.

– Wyniki wskazują, że zmiana diety powinna być brana pod uwagę jako terapia pierwszoliniowa w leczeniu kłopotliwych objawów naczynioruchowych związanych z menopauzą, w tym nocnych potów i napadów gorąca – skomentował główny autor pracy dr Neal Barnard z George Washington University School of Medicine (Waszyngton, USA).

Badacze nie wiedzą jeszcze, na jakiej zasadzie działa zmiana diety. Wskazują jednak na trzy kluczowe czynniki, o których warto pamiętać, czyli:

  • unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego
  • ograniczanie tłuszczu w diecie
  • uwzględnianie w diecie nasion soi

Jak zaznaczył, na razie naukowcy nie rozumieją w pełni, na jakiej zasadzie działa zmiana diety. Jednak kluczowe wydają się trzy czynniki: unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego, ograniczenie tłuszczu w diecie i uwzględnienie w niej nasion soi. Taki rodzaj diety był typowy np. dla kobiet japońskich w czasach sprzed westernalizacji Japonii i wiązał się z rzadszym występowaniem objawów menopauzy.

–  Nasze wyniki odzwierciedlają diety w miejscach na świecie, takich jak zachodnia Japonia i współczesny Półwysep Jukatan, gdzie przeważa niskotłuszczowa dieta roślinna, w tym soja, i gdzie kobiety po menopauzie doświadczają mniej objawów. Dieta ta zmniejszy problemy zdrowotne wielu kobiet, które przechodzą menopauzę: zwiększone ryzyko chorób serca, raka piersi i problemów z pamięcią – podsumował dr Barnard.

Źródło: naukawpolsce.pl, doz.pl