Oceń
- Kiedy zbierać pokrzywę?
- Jak zbierać młodą pokrzywę?
- W jaki sposób suszyć liście pokrzywy?
- Jak parzyć świeżą pokrzywę?
- Do czego jeszcze można wykorzystać pokrzywę?
Choć uważana za pospolity chwast, pokrzywa to bardzo cenna dla zdrowia roślina. Nie doceniamy jej, a szkoda, bo dzięki składnikom, które zawiera, działa wzmacniająco na organizm, oczyszcza go z toksyn i pomaga w leczeniu anemii. Ma też dobroczynne działanie dla urody – wzmacnia włosy, paznokcie, poprawia wygląd skóry. Napar z liści pokrzywy działa też bakteriobójczo.
Kiedy zbierać pokrzywę?
Pokrzywę do picia najlepiej zrywać w kwietniu i maju, bo wtedy jest nie tylko delikatna, ale też najbardziej wartościowa. Sezon na zbieranie pokrzywy kończy się właściwie w momencie, gdy pokrzywa zakwita. Do zbierania należy wybierać czyste miejsca, gdzie jest najmniej zanieczyszczeń pochodzących z dróg (metale ciężkie) oraz pól uprawnych (chemiczne środki ochrony roślin).
Jak zbierać młodą pokrzywę?
Do zbierania nadają się świeże młode pędy rośliny – należy zbierać tylko 4 górne części liści pokrzywy. Najlepiej ucinać pędy ostrymi nożyczkami i gromadzić je w wiklinowym koszyku – nigdy w foliowej torbie. Warto też przed zbiorem nałożyć na ręce ogrodowe rękawiczki, bo nawet młoda pokrzywa może spowodować poparzenia (są niegroźne, ale nieprzyjemne).
W jaki sposób suszyć liście pokrzywy?
Zebrane pędy pokrzywy należy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Potem najlepiej ułożyć je na ręczniku papierowym i umieścić w suchym przewiewnym miejscu. Dobrze zasuszona pokrzywa powinna mieć wciąż zielony kolor. Taki pokrzywowy susz można przechowywać w blaszanej puszce, która ochroni liście przed zawilgoceniem.
Jak parzyć świeżą pokrzywę?
Zaparzenie pokrzywowego oczyszczającego naparu do picia to rzecz najprostsza na świecie.
- W kubku umieść 1-2 łyżki suszonych liści pokrzywy.
- Zalej pokrzywę gorącą wodą i przykryj kubek.
- Parz maksymalnie 10 minut.
Herbatkę można też zaparzyć ze świeżych liści pokrzywy. Wtedy parzenie jest zdecydowanie krótsze – wystarczy nawet minuta. Dziennie można wypić 2-3 szklanki naparu z pokrzywy.
Do czego jeszcze można wykorzystać pokrzywę?
Parzenie i picie naparu z pokrzywy to niejedyne sposoby na wykorzystanie jej cennych właściwości.
- Ostudzony napar pokrzywy jest też świetną płukanką do włosów, która wzmacnia je i dodaje blasku.
- Pokrzywowym naparem można też przemywać twarz za pomocą wacika – taki zabieg oczyszcza i odżywia cerę.
- Napar z pokrzywy można wykorzystać jako płukankę do ust – ma działanie antybakteryjne.
Z liści pokrzywy można też zrobić pyszne i pełne żelaza pesto albo smoothie, wycisnąć z niej świeży sok (pije się go po łyżce dziennie na oczyszczenie organizmu), zrobić pastę do kanapek lub farsz do naleśników.
Źródło: kalendarzrolnikow.pl
Oceń artykuł