Oceń
- Według badań oliwa z oliwek poprawia pracę serca. Równie cenny okazał się olej roślinny.
- Poznaj najcenniejsze właściwości oliwy z oliwek i olejów roślinnych.
Najnowsze badania szerzej pokazują działanie oliwy z oliwek na prawidłową pracę serca. Naukowcy zaprezentowali swoje odkrycia na sesjach naukowych American Heart Association (AHA) Lifestyle and Cardiometabolic Health w Arizonie.
Analiza długoterminowych danych z 1990 roku pokazuje, że spożywanie ponad 1/2 łyżki stołowej oliwy z oliwek dziennie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 15%, a ryzyko choroby wieńcowej o 21%.
Dr Benjamin Hirsh, dyrektor kardiologii profilaktycznej w Sandra Atlas Bass Heart Hospital w Nowym Jorku, wskazał na wyjątkowe korzyści zdrowotne tłuszczów roślinnych. „Oliwa z oliwek to prosty sposób na zastąpienie niezdrowych, nasyconych i trans-tłuszczowych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które zmniejszają stany zapalne i poprawiają poziom cholesterolu”, podkreślił Hirsh. „Jest to również związane z poprawą funkcji naczyniowych i zdrowia serca” – dodał.
Nowe badanie pokazuje, że oliwa z oliwek nie jest jedynym olejem, który zawiera te korzyści. Dr Guasch-Ferre, główna autorka badań i naukowiec w dziale żywienia Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie podkreśliła, że naukowcy zauważyli pozytywne działanie innych olejów roślinnych, takich jak olej kukurydziany lub olej z krokosza barwierskiego. Mimo to potrzebne są dalsze badania w celu potwierdzenia wpływu olejów roślinnych na wyniki zdrowotne.
„Chociaż oliwa z oliwek była lepsza niż tłuszcz zwierzęcy, kiedy przeprowadziliśmy analizę substytucyjną, nie była lepsza od olejów roślinnych” – wyjaśniła autorka badania. „Oznacza to, że inne oleje roślinne mogą stanowić zdrową alternatywę w porównaniu z tłuszczem zwierzęcym”.
Oliwa z oliwek: która najlepsza dla zdrowia?
„Jedną z rzeczy, których nie mogliśmy tutaj przeanalizować, były różne rodzaje oliwy z oliwek – czy była to zwykła oliwa z oliwek, czy oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Istnieją pewne dowody na to, że odmiany oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia mają większą ilość polifenoli, które są związane z lepszymi profilami lipidowymi i mniejszym stanem zapalnym ” – podkreśla naukowiec.
„Ciekawie byłoby zobaczyć wpływ różnych odmian, a także wpływ różnych olejów roślinnych na wyniki zdrowotne, wraz z określeniem mechanizmów leżących u podstaw tych skojarzeń” – dodała Guasch-Ferre.
Podczas gdy zastępowanie tłuszczów zwierzęcych zdrowszymi alternatywami, takimi jak oliwa lub olej roślinny, jest dużym krokiem w kierunku poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego, nie jest to jednak wystarczający sposób dbania o zdrowie serca. Naukowiec ostrzegł, że sama oliwa z oliwek nie jest cudownym lekarstwem. Ochrona serca obejmuje również aktywność fizyczną, zbilansowaną dietę i, najlepiej, wizyty u lekarza.
„Uważam, że skupienie się na jednym elemencie żywieniowym nie przynosi korzyści wynikających ze zmiany ogólnego sposobu żywienia” - powiedział. „Prawdopodobnie osoby [w badaniu], które przeszły na spożywanie większej ilości oliwy z oliwek jako substytutu niezdrowych tłuszczów, prawdopodobnie wprowadziły także zmiany w swoim stylu życia, aby spożywać zdrowsze jedzenie i być bardziej aktywnym”.
Dieta śródziemnomorska dobra dla serca
Każdy, kto chce zmienić dietę w celu poprawy zdrowia serca, może zacząć od przyjęcia diety śródziemnomorskiej. Ta dieta koncentruje się na nierafinowanych produktach pochodzenia roślinnego, rybach i i – oczywiście – dużej ilości oliwy z oliwek.
Ostatnia uwaga wskazana zarówno przez Guasch-Ferre, jak i Hirsha jest taka, że wyniki badania są obserwacyjne. Oznacza to, że badacze nie mogą udowodnić przyczyny i skutku.
Mimo to odkrycia poparte są wieloletnią wiedzą medyczną na temat korzyści zdrowotnych oliwy z oliwek. „Wiele badań pokazuje, że żywność pochodzenia roślinnego, w tym zdrowsze oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek, mogą przynosić korzyści dla zdrowia serca”, powiedziała Guasch-Ferre. „Masło lub inne tłuszcze bogate w tłuszcze nasycone mogą być szkodliwe dla serca”.
Olej roślinny ważny dla zdrowia
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, 30% energii przyjmowanej dziennie wraz z pożywieniem powinno pochodzić z tłuszczów (w tym, co najmniej 20% z tłuszczów jedno i wielonienasyconych).
Olej roślinny jest cenny dla naszego zdrowia z kilka powodów. Poznaj 5 najważniejszych.
- Wpływa na procesy poznawcze, pomaga w skupieniu uwagi, zdolnościach kojarzenia i zapamiętywania, stabilności nastrojów i opanowania stanów lękowych, koordynacji ruchowej.
- Poprawia ogólne zdrowie psychicznie, spowalnia procesy starzenia mózgu, poprawia motywację.
- Oleje roślinne są również źródłem ważnych biologicznie aktywnych składników rozpuszczalnych w tłuszczach, m.in. witamin E i K.
- Obecność w tłuszczach roślinnych steroli (stanowiących podstawowe składniki błon komórkowych organizmów zwierzęcych i roślinnych) są przyczyną rekomendacji stosowania ich w codziennej diecie (i zastępowania nimi tłuszczów zwierzęcych np. masła). Fitosterole są naturalnymi składnikami roślinnymi np. soi, olejów roślinnych, ryżu i stanowią grupę związków wywierających istotny wpływ na organizm człowieka.
- Spożywanie oleju roślinnego we wskazanych ilościach zmniejsza ryzyko zawału oraz zapobiega występowaniu miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
Źródło: healtline.com
Oceń artykuł