Zamknij

Pomarańcze i mandarynki jedz z albedo. Biała skórka jest cenna

28.11.2022
Aktualizacja: 28.11.2022 20:06

Obierając pomarańcze czy mandarynki, zwykle dokładnie usuwamy albedo, czyli białą warstwę między miąższem a skórką owoców. Niesłusznie – choć nie ma ona powalającego smaku, to jest niezwykle korzystna dla zdrowia. Warto choć częściowo zostawić ją na pomarańczy i zjeść. Zobacz, dlaczego naprawdę warto jeść cytrusy z albedo.

Biała skórka z pomarańczy, czyli albedo
fot. Shutterstock
  1. Co to jest albedo?
  2. Jakie właściwości ma albedo?
  3. Czy można jeść skórkę z pomarańczy i mandarynek?

Choć niełatwo będzie się przekonać do jedzenia białej skórki cytrusów, to zapewniamy, że naprawdę warto – zresztą nie chodzi przecież o to, żeby zjadać ją całą. Wystarczy na początek nie, żeby pozostawić na pomarańczy czy mandarynce choć niewielką warstwę albedo i przestać pracowicie pozbawiać jej owoce. Duża jej ilość może zresztą zepsuć smak owoców, ponieważ albedo, choć korzystne dla zdrowia, ma nieco gorzkawy smak.

Co to jest albedo?

Albedo to biała, gąbczasta warstwa, która znajduje się pomiędzy skórką a miąższem cytrusów. Większość ludzi unika jedzenia albedo, ponieważ jest ono gorzkawe w smaku. Zawiera jednak sporo wapnia, błonnika (w postaci pektyn), witaminy C i wzmacniających odporność flawonoidów. Aby ukryć jego smak, można niedokładnie obraną z niego pomarańczę zmiksować w smoothie – wtedy łatwiej skorzystać z dobrodziejstw tej części pomarańczy.

Albedo odgrywa również ważną rolę w rozwoju samych owoców chroniąc je przed gniciem. Rolnicy często nawet zwalczają zjawisko rozpadu albedo spowodowane siłą nacisku nadmiaru miąższu. To naprawdę cenna część cytrusów.

Jakie właściwości ma albedo?

Nie warto całkowicie pozbywać się albedo z owoców. Ta cenna biała skórka co najmniej na kilka sposobów pozytywnie wpływa na zdrowie.

  • Jako bogate źródło pektyn, czyli błonnika, albedo reguluje pracę jelit i poziomu cukru we krwi, a także pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu.
  • Syci na dłużej – pektyny powodują, że dłużej czujemy sytość, ponieważ ten rodzaj błonnika pęcznieje w żołądku\d.
  • Zawiera cenne flawonoidy, które są antyutleniaczami i zwalczają stres oksydacyjny, dzięki czemu przeciwdziała starzeniu się komórek
  • Flawonoidy mają też pozytywny wpływ na krążenie, utrzymując w zdrowiu naczynia włosowate
  • Albedo zawiera też dużo witaminy C, a także A oraz tzw. witaminę P, czyli żółte barwniki (rutynę i hesperydynę), które są cytrusowymi flawonoidami, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy.

Czy można jeść skórkę z pomarańczy i mandarynek?

Tak, skórka z cytrusów nie jest trująca. Skórkę pomarańczy zwykle wykorzystuje się do dekoracji potraw albo nadania im aromatu. Jest ona jednak także wartościowa odżywczo – zawiera sporą dawkę antyoksydantów oraz wapnia i potasu. Aby ją wykorzystać, trzeba porządnie umyć pomarańczę (najlepiej szczoteczką), a następnie zetrzeć skórkę na tarce. Można ją dodawać do ciast, ciasteczek, a nawet na wierzch makaronu, pieczonych mięs czy warzyw.

Co ważne, substancja, którą zawierają skórki cytrusów – pomarańczy, cytryn, grejpfrutów – o nazwie d-limonen wykazuje działanie antynowotworowe. Badanie, które przeprowadzili naukowcy z Arizona Cancer Center w Tucson, miało sprawdzić związek pomiędzy spożyciem skórek cytrusowych a nowotworami. Wyniki pokazały, że spożycie skórki z cytrusów, głównego źródła d-limonenu w diecie, ma potencjalny efekt ochronny przed rakiem kolczystokomórkowym skóry. Wcześniejsze badania wykazały też, że limonen jest skuteczny w przypadku raka piersi i okrężnicy.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader

Źródło: I. A. Hakim, R. B. Harris, C. Ritenbaugh. Citrus peel use is associated with reduced risk of squamous cell carcinoma of the skin, Nutrition and Cancer, 2000,Volume 37(2):161-8, 2000