Oceń
Skąd mamy mieć pewność, że dane jajko pochodzi od "szczęśliwej kury" z wolnego wybiegu? Zamiast ufać kolorowym etykietkom na pudełkach, lepiej dokładnie prześledzić, jakie cyfry umieszczone są na jajkach. Tajemniczy kod zapisany za pomocą 11 cyferek i liter może powiedzieć nam całkiem sporo o tym, skąd pochodzą i jaką mogą mieć wartość odżywczą.
Co oznaczają poszczególne cyfry na skorupkach jajek?
Pierwsza cyfra (od 0 do 3) na skorupce oznacza typ hodowli:
OZNACZENIA CHOWU
0 - chów ekologiczny
Te jajka znoszą "szczęśliwe kury", które mogą się cieszyć przebywaniem na świeżym powietrzu i naturalnym jedzeniem bez dodatków chemicznych. Ich cena zazwyczaj jest najwyższa.
1 - chów wolnowybiegowy
Kury, które znoszą takie jajka, mogą przebywać na świeżym powietrzu i mają dostęp do naturalnego jedzenia, ale na noc zamykane są w kurnikach, gdzie siedzą na własnych grzędach.
2 - chów ściółkowy
Zwierzęta hodowane w ten sposób na co dzień przebywają na halach i znajdują się w zamknięciu. Mają do dyspozycji własne grzędy i słomiane podłoże. Karmi się je paszami, do których w celach ekonomicznych mogą być dodawane chemiczne dodatki sprzyjające szybkiemu przyrostowi masy ciała i większym rozmiarom jajek.
3 - chów klatkowy
Uważany jest za najmniej humanitarny sposób hodowli kur, którym obcina się dzioby i pazury, by w ścisku nie raniły się nawzajem. Zwierzęta nie mają dostępu do świeżego powietrza, światła słonecznego i słomianej ściółki, do ich paszy dodawane są chemiczne dodatki, by przyspieszyć ich rozwój a w ich klatkach jest tak mało miejsca, że zwykle nie mogą nawet rozprostować skrzydeł.
Ich jajka są zwykle największe, ponieważ mają najcieńszą skorupkę. Ze względu na to, że są karmione mechanicznie i w ich pożywieniu jest niewiele wartościowych substancji odżywczych, nie są w stanie dawać jajek z twardszą skorupą. To właśnie dlatego nienaturalnie duże rozmiary jajek zwykle wskazują na to, że pochodzą z najmniej ekologicznych hodowli.
Warto wiedzieć, że im cieńsza skorupka, tym łatwiej jajko może mieć skłonność do pękania w trakcie gotowania. Specjaliści zalecają z tego powodu kupowanie jajek w rozmiarach S (o wadze poniżej 53 g) lub M (ważące od 53 o 63 g). Nie dość, że łatwiej je przygotować, to mają w sobie więcej wartościowych składników niż jajka w rozmiarze L (ważące 63-73 g) lub XL (powyżej 73 g). Szacuje się, że jajka pochodzące z upraw ekologicznych (a więc nieco mniejsze niż te z chowu klatkowego) mają o 30 proc. mniej cholesterolu.
OZNACZENIE KRAJU
YY - to wymagane przez Unię Europejską litery oznaczające kraj pochodzenia, np. PL (Polska)
KOD WOJEWÓDZTWA
AA - symbol województwa
- 02 - dolnośląskie,
- 04 - kujawsko-pomorskie,
- 06 - lubelskie,
- 08 - lubuskie,
- 10 - łódzkie,
- 12 - małopolskie,
- 14 - mazowieckie,
- 16 - opolskie,
- 18 - podkarpackie,
- 20 - podlaskie,
- 22 - pomorskie,
- 24 - śląskie,
- 26 - świętokrzyskie,
- 28 - warmińsko-mazurskie,
- 30 - wielkopolskie,
- 32 - zachodniopomorskie.
KOD POWIATU
BB - symbol powiatu (szczegółowymi oznaczeniami dysponuje Główny Urząd Statystyczny)
ZAKRES DZIAŁALNOŚCI
CC - symbol kodu zakresu działalności (najczęściej pojawia się tu liczba 13 oznaczająca, że jajko pochodzi z fermy konsumpcyjnej powyżej 350 kur niosek).
KOD FERMY
DD - to symbol konkretnej firmy, czyli numer producenta w danym powiecie.
Klasy jajek
A - oznacza świeże jajka, których skorupka nie jest popękana a białko klasyfikowane jest jako płynne i klarowne. W ich przypadku wysokość komory powietrznej nie może przekraczać 6 mm
A-ekstra - zostały opakowane w ciągu ostatnich 7 dni, dlatego bardzo trudno znaleźć je w sklepach. Wysokość komory powietrznej nie powinna w ich przypadku być wyższa niż 4 mm.
B - jajka klasy B należą do niższego sortu, komora powietrzna nie powinna w ich przypadku być większa niż 9 mm.
C - jajka niesortowane pochodzące z hodowli przemysłowych
________
Redakcja zdrowie.radiozet.pl/π
Oceń artykuł