Zamknij

Prosty sposób na lepszą odporność i dłuższe życie? Metoda MŻ

15.02.2022
Aktualizacja: 15.02.2022 12:17

Przejadanie się nie prowadzi do niczego dobrego – w najlepszym wypadku czeka nas nadwaga i otyłość, co w konsekwencji może doprowadzić też do rozwoju różnych chorób, np. cukrzycy czy nadciśnienia. Teraz udowodniono, że nieznaczne zmniejszenie liczby kalorii w diecie ma wpływ na układ odpornościowy. Zaskoczeni?

Sposób na lepszą odporność i długie życie
fot. Shutterstock

Silna odporność jest nieoceniona, zwłaszcza w dobie szalejących infekcji. Okazuje się, że stara jak świat metoda, nazywana przez specjalistów „restrykcją kaloryczną”, a przez sporą grupę ludzi bardziej dosadnie metodą MŻ (emżet, „mniej żreć”) to naprawdę dobry sposób na silniejszy układ odpornościowy i dłuższe życie. Udowodniło to trwające dwa lata badanie, podczas którego ochotnicy ograniczali liczbę przyjmowanych kalorii o 14 proc. W efekcie ich układ odpornościowy zaczął silniej działać, a metabolizm zmienił się tak, że sprzyjał dłuższemu życiu.

Metoda MŻ poprawia odporność organizmu

Wyniki najnowszego projektu badawczego, opisanego na łamach magazynu „Science”, wykazały, że prosta znana od wieków rada mówiąca o tym, by się nie przejadać, jest naprawdę słuszna.

W opisanym badaniu grupa ochotników aż przez 2 lata ograniczała liczbę spożywanych kalorii o 14 proc. Jednym z zaobserwowanych skutków był wzrost liczby limfocytów T w organizmie. Jest to – jak tłumaczą naukowcy – jeden z głównych elementów układu odpornościowego, który jednocześnie pomaga wydłużyć życie. Oprócz poprawy odporności, większa liczba limfocytów wiąże się z polepszeniem spalania kwasów tłuszczowych.

– Dwa lata nieznacznego ograniczenia kalorii przeprogramowało komórki tłuszczu, co pomogło w regulacji sposobów produkcji energii przez mitochondria. Zmieniła się także odpowiedź organizmu na stany zapalne i potencjalnie wydłużyło życie – mówi dr Eric Ravussin z Pennington Biomedical Research Center (USA), odpowiedzialny za publikację wyników badań.

Nieprzejadanie się opóźnia starzenie się

Naukowcy przypominają jednocześnie, że tłuszcz, odkładający się w różnych narządach, sprzyja otyłości, insulinooporności, cukrzycy i starzeniu się organizmu.

– Proces starzenia się powoduje, że maleją rozmiary grasicy, która produkuje mniej limfocytów T. W rezultacie ludziom trudniej jest bronić się przed infekcjami i niektórymi nowotworami. Restrykcja kaloryczna pomaga ograniczać zmniejszanie się grasicy, a człowiek wytwarza więcej limfocytów T – wyjaśnia dr Eric Ravussin, współautor badań.

Zmniejszenie podaży kalorii zmniejsza też nasilenie związanych z wiekiem szkodliwych stanów zapalnych. Wcześniejsze badania wskazywały już, że ograniczenie liczby kalorii o 40 proc. u gryzoni wydłuża im życie. Jednak tak dramatyczna zmiana w żywieniu wiązała się z zaburzeniami wzrostu, płodności i odporności.

Badacze dokonali jeszcze jednego odkrycia o doniosłym znaczeniu. Jednym z mechanizmów korzystnego działania mniejszej liczby kalorii w diecie okazała się zmniejszona produkcja substancji znanej jako PLA2G7. – Jeśli uda się znaleźć sposób na wykorzystanie PLA2G7, będzie można opracować terapię wydłużającą życie i czas życia w dobrym zdrowiu – twierdzi dr John Kirwan, jeden z naukowców biorących udział w badaniu.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: PAP/Marek Matacz | Science.org | Pbrc.edu