Zamknij

Uwaga na salmonellę! Jak rozpoznać czy lód był rozmrożony?

Anonymous User
27.08.2015 15:12

Nadchodzi kolejna fala upałów, więc Polacy znowu chętnie sięgną po lody. Łączymy je ze słodkościami, kupujemy w waflu, gałkach, dużych opakowaniach czy na patyku. Musimy jednak uważać, żeby lody, które kupujemy nie były wcześniej rozmrażane i zamrażane ponownie. Pamiętajcie, że zjedzenie takiego produktu może prowadzić do zatrucia!

Jak rozpoznać czy lód był rozmrożony? PORADNIK

Zanim kupimy lody, warto im się dokładnie przyjrzeć. Wybierając je w sklepie powinniśmy sprawdzić, czy ich powierzchnia jest gładka, jednolita i bez kryształków. Koniecznie trzeba też upewnić się, czy nie upłynął termin ich przydatności do spożycia.

Jak przechowywać lody?

Lody, które zabieramy do domu najlepiej oczywiście transportować w specjalnej, izotermicznej torbie na mrożonki - szczególnie w czasie upałów. Jeśli jej nie mamy, postarajmy się dowieźć je do domu jak najszybciej. Raz rozmrożonych lodów nie powinno się ponownie zamrażać - sprzyja to rozwojowi chorobotwórczych drobnoustrojów. Jedząc roztopione i ponownie zamrożone lody, możemy zarazić się np. salmonellą. 

 

Źródło: newsrm.tv