Oceń
Na pytania słuchaczy Radia ZET o to, czy można zjeść dużo grillowanych dań, najeść się i nie przytyć odpowiadał znany kucharz Grzegorz Zawierucha, który sam uwielbia grillować. Zdradził także swoje sposoby na to, jak grillować, żeby przygotowane dania były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Czy można zjeść dużo, do syta, ale tez smacznie i zdrowo? Okazuje się, że tak!
Które warzywa z grilla smakują jak mięso?
Grzegorz Zawierucha radzi, by zamiast mięsna na grillu położyć warzywa. Ale nie takie znów zwykłe warzywa. – Na grillu zastąpmy sobie mięso marynowanym selerem lub plastrami buraka, które będą przypominały stek – poleca kucharz. Zdradza też swój trik, który sprawia, że warzywa będą smakować wyjątkowo – to marynata na bazie cukru kokosowego, którą należy posmarować warzywa przed grillowaniem. Cukier kokosowy, jak zapewnia kucharz, jest łatwo dostępny w większości sklepów.
Wołowina, karkówka, kiełbasa, kaszanka – jak jeść, żeby nie przytyć?
Ale grillowanie bez mięsa?! Tak przecież nie można! Grzegorz Zawierucha ma więc rady dla miłośników mięsa z grilla. Okazuje się, że kluczowa jest kolejność jedzenia różnych gatunków mięs. – Zacznijmy od mięsa czerwonego, wołowego. Jeżeli nam będzie mało, połóżmy sobie na grillu karkówkę. Jeśli dalej nam będzie mało, przejdźmy do kiełbasy, a na końcu kaszanka – zdradza swój sposób na zdrowe biesiadowanie przy grillu zwycięzca MasterChefa i miłośnik grillowania. I dodaje: – Kaszanka i kiełbasa najbardziej wchodzą w brzuch, ponieważ zawierają dużo tłuszczu, a kaszanka poza tym ma w swoim składzie kaszę.
Jak grillować, żeby mięso się nie spaliło i było zdrowe?
Warto pamiętać, żeby nie jeść przypalonego mięsa – spalone jest po prostu niezdrowe. Jest też druga rada. – Przed położeniem mięsa na grillu starajmy się węgiel odsunąć na bok, żeby tłuszcz z grillowanego mięsa nie skapywał na węgiel. Taki tłuszcz spala się na węglu i zamienia w szkodliwy dla zdrowia, rakotwórczy dym, który z powrotem dostaje się do mięsa. Grillujmy tak, by tłuszcz nie skapywał bezpośrednio na węgiel – apeluje Grzegorz Zawierucha. Pamiętajmy też o jednej zasadzie: pierwsze obrócenie mięsa na grillu powinno nastąpić dosyć szybko.
Podsumowując: z mięs najmniej wchodzi w brzuch mięso czerwone, najbardziej kiełbasa i kaszanka. Nie należy też zapominać, że grillować warto też drób i ryby, najlepiej w folii aluminiowej z koprem i cytryną lub cebulą. Życzymy smacznego!
Oceń artykuł