Zamknij

Dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów. Czy to normalne?

09.03.2022
Aktualizacja: 09.03.2022 12:50

Szparagi są niezwykle zdrowym i smacznym warzywem, ale niestety po ich spożyciu mocz nabiera intensywnego, dziwnego zapachu. Czy to normalne zjawisko?

Dziwny zapach moczu po szparagach
fot. Shutterstock

Uwielbiasz szparagi, ale irytuje cię lub niepokoi nieprzyjemny, dziwny zapach moczu, jaki masz po zjedzeniu tego warzywa? Jest on efektem pracy enzymów w naszym układzie pokarmowym i przekształceniu dwóch związków znajdujących się w szparagach – chodzi o kwas asparaginowy oraz S-metylmetioninę – w związki lotne zawierające siarkę, w tym mający najsilniejszą woń metanotiol. Później trafiają one do naszego moczu, nadając mu ten charakterystyczny, szparagowy zapach. Młode szparagi mają wyższe stężenie tych związków, więc po ich zjedzeniu zapach może być intensywniejszy.

Nie wszyscy czują ten dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów

Jako pierwszy zwrócił uwagę na to zjawisko kalifornijski chemik R.H. White w 1975 r. Zbadał on mocz 115 osób, które zjadły wcześniej szparagi. Odkrył, że po przetrawieniu 100 gramów szparagów, w moczu pojawiało się od 2 do 5 miligramów dwóch specyficznych związków chemicznych, które najprawdopodobniej odpowiadały za jego dziwny zapach.

Jednak – co ciekawe – tylko co druga osoba tę nieprzyjemną woń wyczuwa. Reszta cierpi na tzw. anosmię szparagową. Przyczyną są nasze geny odpowiedzialne za działanie receptorów węchowych. Z szacunkowych danych wynika, że anosmię szparagową ma 58 proc. mężczyzn oraz 61,5 proc. kobiet. Co ciekawe, anosmia szparagowa występuje u 50 proc. Amerykanów, natomiast nie występuje ona w ogóle u mieszkańców Izraela czy Chin.

Od czego zależy ansomia szparagowa?

Za to, czy czujemy zapach szparagów w moczu, czy nie, odpowiadają zmiany na chromosomie 1. Wariacja, która o tym decyduje, ma niewiele mówiącą nazwę rs4481887. Jej szczególną cechą jest to, że znajduje się w pobliżu genów odpowiedzialnych za różne typy receptorów węchowych. Naukowcy nie są jednak pewni, o jaki konkretnie receptor może tu chodzić i dlaczego wyostrza lub przytłumia on zmysł węchu.

Badania tego „zapachowego” problemu kontynuowała Danielle Reed z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii (USA), a wyniki jej badania ukazały się w „Chemical Senses” w 2011 roku. Potwierdziły one, że co druga osoba potrafi ten zapach w moczu wyczuć nie tylko u siebie, ale i u innych osób. Podobnie jest u osób z anosmią szparagową: nie wyczuwają one tego zapachu zarówno u siebie, jak i u innych osób.

Co ciekawe, szparagi nie są jednym produktem żywnościowym, który ze względu na posiadany „garnitur genowy” związane jest z odczuwaniem specyficznego smaku lub zapachu. Na przykład niektóre osoby unikają jedzenia kolendry, ponieważ odczuwają po jej spożyciu „mydlany” posmak.

Źródło: crazynauka.pl/ focus.pl/ dietetykanienazarty.pl