Oceń
- O czym mówi nam lista Brudnej Dwunastki EWG?
- Brudna Dwunastka 2022 [LISTA]
- Jak pozbyć się pestycydów z powierzchni warzyw i owoców?
- Co to są pestycydy?
Najnowsza lista Brudnej Dwunastki została opublikowana 7 kwietnia. Environmental Working Group (EWG) na zaktualizowanej liście umieściło 12 owoców i warzyw, które w największym stopniu przyczyniają się do zwiększenia poziomu pestycydów w organizmie konsumentów. Podobnie jak w zeszłym roku na brudnej liście na pierwszym miejscu znalazły się, niestety… truskawki.
O czym mówi nam lista Brudnej Dwunastki EWG?
EWG tworzy coroczną listę Brudnej Dwunastki (ale też Czystej Piętnastki), aby „edukować społeczeństwo na temat owoców i warzyw o najwyższej i najniższej zawartości pestycydów, tak aby konsumenci mogli podejmować najlepsze decyzje dla swoich rodzin” – deklaruje organizacja.
Trzeba pamiętać, że chemiczne środki ochrony roślin są powszechnie stosowane w rolnictwie konwencjonalnym – są legalne i dopuszczone do użytku przez instytucje zajmujące się bezpieczeństwem żywności. Jeśli producenci żywności stosują je zgodnie z przepisami, środki te nie powinny być szkodliwe dla zdrowia. Niektórzy badacze obawiają się jednak, że potencjalnie niebezpieczne związki mogą się kumulować w organizmie, co może już być niebezpieczne.
Co ważne, w zasadzie wszystkie nieobrane owoce czy warzywa są narażone na kontakt z pestycydami. EWG stwierdziła, że 90 proc. próbek pobranych z owoców z poniższej listy wykazało pozytywny wynik na obecność co najmniej dwóch pestycydów.
Brudna Dwunastka 2022 [LISTA]
Na tegoroczne, opublikowanej w kwietniu 2022 roku liście warzyw i owoców zawierających najwięcej pestycydów znalazły się:
- truskawki
- szpinak
- jarmuż
- nektarynki
- jabłka
- winogrona
- papryka (także ostra)
- wiśnie i czereśnie
- brzoskwinie
- gruszki
- seler
- pomidor.
Warto pamiętać, że jeśli jemy produkty rolnictwa konwencjonalnego (a większość z nas je spożywa), to w dzisiejszych czasach pozostałości pestycydów nie da się uniknąć – chodzi o to, by spożywać ich jak najmniej. Spożywanie nadmiernych ilości może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie powinny natomiast zawierać warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych.
Jak pozbyć się pestycydów z powierzchni warzyw i owoców?
Specjaliści zachęcają, by w celu pozbycia się chemicznych zanieczyszczeń z warzyw i owoców po prostu płukać je pod bieżącą wodą z kranu i delikatnie szorować, bez użycia mydła. To pozwala usunąć większość pozostałości pestycydów z zewnątrz. Warto także unikać jedzenia zewnętrznych liści sałat i innej zieleniny. Można także obierać warzywa i owoce ze skórki – to tam gromadzi się najwięcej pozostałości środków ochrony roślin.
Co to są pestycydy?
Pestycydy to związki chemiczne, które służą jako środki ochrony roślin – w dzisiejszych czasach są powszechnie stosowane w uprawach wielu warzyw i owoców. Niektórzy nazywają je „lekami dla roślin”. Bez nich płody rolne i sadownicze zostałyby zjedzone przez insekty, zaatakowane przez grzyby i innego rodzaju szkodniki, a uprawy stałyby się nieopłacalne dla producentów. Pestycydy są dopuszczone prawem do stosowania przez rolników i jeśli są używane zgodnie z instrukcją i zaleceniami producentów, czyli np. dotrzymywany jest odpowiedni odstęp pomiędzy zastosowaniem środka ochrony roślin a zbiorem płodów, to ilość pestycydów na warzywach czy owocach jest na tyle mała, że nie powinna być szkodliwa dla zdrowia. Niestety, bywa różnie.
Źródło: Ewg.org
Oceń artykuł