Zamknij

Tatar wołowy znanej marki wycofany ze sklepów. Wykryto groźną bakterię [ZDJĘCIE]

02.12.2021 09:02

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jedną partią tatara wołowego firmy Łuków, znanego producenta wyrobów mięsnych. Produkt został skażony groźną dla człowieka bakterią – nie wolno go spożywać. Sprawdź, czy nie masz tego produktu w lodówce.

Tatar wołowy Łuków wycofany ze sklepów
fot. Shutterstock

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii tatara wołowego, którego producentem są Zakłady Mięsne Łuków.

Wycofanego produktu nie wolno jeść. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonellą może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Szczegóły wycofanego produktu

Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g

Numer partii: 3210312

Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Wycofany tatar wołowy firmy Zakłady Mięsne Łuków S.A.
fot.

Wycofany tatar wołowy firmy Zakłady Mięsne Łuków S.A.

Zakłady Mięsne Łuków S.A., które są producentem skażonego mięsa, zadeklarowały natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Zakład dokona również weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. dziesięciu kolejnych partii produkcyjnych. Producent poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku. Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Jak się zachować w przypadku objawów zakażenia Salmonellą?

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to:

  • bóle brzucha
  • gorączka
  • biegunka
  • odwodnienie
  • nudności
  • wymioty.

Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Źródło: GIS