Oceń
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii tatara wołowego, którego producentem są Zakłady Mięsne Łuków.
Wycofanego produktu nie wolno jeść. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonellą może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
Szczegóły wycofanego produktu
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 3210312
Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Zakłady Mięsne Łuków S.A., które są producentem skażonego mięsa, zadeklarowały natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Zakład dokona również weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. dziesięciu kolejnych partii produkcyjnych. Producent poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku. Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Jak się zachować w przypadku objawów zakażenia Salmonellą?
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to:
- bóle brzucha
- gorączka
- biegunka
- odwodnienie
- nudności
- wymioty.
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.
Źródło: GIS
Oceń artykuł