Oceń
Sernik bez laktozy to doskonały pomysł na świąteczny deser, jeśli cierpisz na nietolerancję cukru mlecznego lub unikasz go w swojej w diecie. I wcale nie jest trudniejszy do upieczenia niż sernik z tradycyjnymi składnikami. Patent tak naprawdę jest prosty: wystarczy zastąpić zwykłe składniki produktami bez laktozy (w przypadku nietolerancji tego składnika lepiej jest spożywać produkty bez laktozy niż zupełnie wykluczyć ją z diety). W sklepach właściwie bez problemu można dostać wszystkie potrzebne do sernika produkty w wersji bezlaktozowej, np. mleko, ser, masło, jogurt.
Jak upiec sernik bez laktozy?
Sernik bez laktozy piecze się tak samo jak tradycyjny – z tego przepisu bez problemu upieczesz też zwykły sernik, używając zwykłych składników zamiast bezlaktozowych.
Sernik bez laktozy - przepis
Składniki:
- 250 g miękkiego masła bez laktozy
- 150 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 kg zmielonego sera białego bez laktozy
- 150 ml jogurtu naturalnego bez laktozy
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: Formę do pieczenia (np. okrągłą o średnicy 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy ubijaj za pomocą miksera, aż masa będzie puszysta. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Gdy żółtka połączą się z masą maślaną, stopniowo dodawaj zmielony ser, a następnie jogurt i mąkę ziemniaczaną. Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połącz z masą serową. Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piecz ok. 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Źródło przepisu: lawendowy-dom.com.pl
Oceń artykuł