Zamknij

Domowy sernik bez laktozy - nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy [PRZEPIS]

01.04.2021
Aktualizacja: 30.04.2021 13:53

Miłośników sernika jest pewnie tyle samo, co zwolenników szarlotki. Osoby z nietolerancją laktozy nie mogą jednak jeść tego pysznego ciasta, które jest też tradycyjnym deserem wielkanocnym. Chyba że przygotujesz sernik bez laktozy.

Sernik bez laktozy - przepis
fot. Shutterstock

Sernik bez laktozy to doskonały pomysł na świąteczny deser, jeśli cierpisz na nietolerancję cukru mlecznego lub unikasz go w swojej w diecie. I wcale nie jest trudniejszy do upieczenia niż sernik z tradycyjnymi składnikami. Patent tak naprawdę jest prosty: wystarczy zastąpić zwykłe składniki produktami bez laktozy (w przypadku nietolerancji tego składnika lepiej jest spożywać produkty bez laktozy niż zupełnie wykluczyć ją z diety). W sklepach właściwie bez problemu można dostać wszystkie potrzebne do sernika produkty w wersji bezlaktozowej, np. mleko, ser, masło, jogurt.

Jak upiec sernik bez laktozy?

Sernik bez laktozy piecze się tak samo jak tradycyjny – z tego przepisu bez problemu upieczesz też zwykły sernik, używając zwykłych składników zamiast bezlaktozowych.

Sernik bez laktozy - przepis

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła bez laktozy
  • 150 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jajek 
  • szczypta soli
  • 1 kg zmielonego sera białego bez laktozy
  • 150 ml jogurtu naturalnego bez laktozy
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: Formę do pieczenia (np. okrągłą o średnicy 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy ubijaj za pomocą miksera, aż masa będzie puszysta. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Gdy żółtka połączą się z masą maślaną, stopniowo dodawaj zmielony ser, a następnie jogurt i mąkę ziemniaczaną. Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połącz z masą serową. Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piecz ok. 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw do całkowitego wystygnięcia.

loader

Źródło przepisu: lawendowy-dom.com.pl