Oceń
Czas przygotowania: 10 minut, czas pieczenia: 25 minut.
Podana ilość składników wystarczy na 16 ciasteczek.
Przepis na ciasteczka owsiane z bananami i orzechami
- 130 g mąki owsianej,
- 20 g płatków owsianych,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 110 g brązowego cukru,
- 80 ml oleju rzepakowego,
- 80 ml mleka sojowego,
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego,
- pół dojrzałego banana (pokrojonego na małe kawałki),
- 30 g twoich ulubionych orzechów,
- 50 g czekolady.
Jak przygotować ciasteczka owsiane?
Rozgrzej piekarnik do 180⁰C i połącz w oddzielnych miskach wszystkie suche produkty (mąkę owsianą, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier brązowy) oraz produkty mokre (olej rzepakowy, mleko sojowe, olejek waniliowy). A kiedy będą już wymieszane, dodaj produkty mokre do suchych. Kiedy już je wymieszasz, dodaj banana, orzechy i czekoladę. Na koniec wyłóż mieszankę na blachę pokrytą papierem do pieczenia za pomocą łyżki do lodów.
Piecz ciasteczka przez około 25 minut, a następnie je ostudź.
Smacznego!
Oceń artykuł