Oceń
Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie lub niskokaloryczny obiad? Wypróbuj przepisu na sycące wegetariańskie papryki faszerowane. Jedna papryka ma tylko 186 kcal, w tym 14,6 g białka, 4 g błonnika, 12 g węglowodanów i 9,4 g tłuszczów (2,8 g nasyconych). Papryka faszerowana jest zdrowa, łatwo się nią najeść i świetnie smakuje nawet po odgrzaniu.
Przepis na wegetariańską paprykę faszerowaną
Przepis na paprykę faszerowaną jest naprawdę banalny. Z przygotowaniem tego pysznego paprykowego posiłku poradzą sobie nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia kulinarnego.
Składniki:
- 2 papryki (najładniej będą wyglądały żółte, ale możesz użyć dowolnego koloru),
- 4 jajka,
- 75 g pieczarek,
- 175 g brokułów,
- ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne,
- sól, pieprz do smaku.
Jak przygotować papryki faszerowane?
Rozgrzej piekarnik 190°C, a następnie zajmij się krojeniem warzyw. Papryki przekrój na pół i usuń z nich gniazda z nasionami. Pieczarki pokrój w kostkę, a brokuły podziel na różyczki.
Do miski wbij wszystkie jajka, dodaj pokrojone warzywa, dopraw pieprzem i solą, a następnie dobrze wymieszaj. Gdy mieszanka będzie już gotowa, przełóż ją do wydrążonych połówek papryki.
Wstaw nafaszerowane papryki do piekarnika i piecz przez 35 minut. Na sam koniec możesz posypać papryki startym serem.
Papryki faszerowane może podawać z sosem pomidorowym (jak do gołąbków) lub pikantnym sosem paprykowym.
Oceń artykuł