Oceń
Pilnujesz kalorii, ale masz ochotę na czekoladę? Pamiętaj, by zawsze sięgać po tę gorzką z dużą zawartością kakao, bo ma mniej kalorii, ale dużo właściwości prozdrowotnych. Doda energii i poprawi koncentrację, wzmocni serce i zmniejszy ryzyko zakrzepów i miażdżycy.
Jeśli decydujesz się na deser, to słodki, ale dietetyczny. Zrób deser z ciemnej czekolady, wypróbuj brownie z orzechami.
Jedna porcja brownie zawiera 147 kcal, a w tym 18 g węglowodanów, 8 g tłuszczu i 3 g białek.
Jak zrobić małokaloryczne brownie z orzechami?
Składniki wystarczą na 16 porcji ciasta typu brownie.
Składniki:
- 90 g masła,
- 65 g białego cukru,
- 65 g brązowego cukru,
- 65 g kakao,
- 1 łyżeczka olejku wanilinowego,
- 2 jajka,
- 65 g mąki pełnoziarnistej,
- 40 g posiekanych orzechów włoskich,
- 16 nieposiekanych połówek orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę (20x20) papierem do pieczenia. Niech papier wystaje po obu stronach, aby później łatwiej było wyjąć ciasto.
- Rozpuść masło na średnim ogniu w rondelku lub na patelni. Kiedy będzie już płynne, dodaj do niego cukier – biały oraz brązowy – i zmniejsz ogień. Cały czas mieszaj, żeby cukier się rozpuścił, a mieszanka nie wrzała (przez 2-3 minuty).
- Przełóż mieszankę z cukrem do miski, a następnie dodaj kakao, olejek wanilinowy i pół łyżeczki soli.
- W oddzielnej misce ubij jajka. Gdy będą już gotowe, dodaj je do miski z kakao i wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
- Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Na koniec wrzuć jeszcze orzechy – wymieszaj.
- Przelej masę do blachy, a następnie na wierzchu ułóż połówki orzechów. Staraj się, żeby były mniej więcej w równej odległości – 4 orzechy w 4 rzędach.
- Wstaw blachę z masą do piekarnika i piecz przez 24-26 minut (aż na drewnianym patyczku, którym będziesz sprawdzać ciasto będzie znajdować się kilka wilgotnych okruszków).
- Wyjmij ciasto i poczekaj ok. 10 minut aż trochę ostygnie. Następnie wyjmij ciasto z formy. Przełóż na tacę i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Oceń artykuł