Oceń
Grzyby są bogatym źródłem witamin, mikroelementów, kwasów fenolowych o działaniu antyoksydacyjnym oraz polisacharydów pobudzających układ odpornościowy. Zgodnie z najnowszymi doniesieniami naukowymi spożywanie dwóch porcji grzybów tygodniowo niemal o połowę zmniejsza ryzyko rozwoju zaburzeń poznawczych. Sprawdź, jak zamarynować grzyby i jak je przechowywać, żeby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych.
Przepis na marynowane grzyby:
- 2 kg grzybów (borowików, kozaków, podgrzybków, kurek, maślaków)
- 2,5 l wody
- 350 ml octu spirytusowego 10%
- 1-2 cebule
- 15 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Grzyby płuczemy i oczyszczamy. Zalewamy 2,5 litra wody, solimy (1 łyżka soli na litr wody) i gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Do octu dodajemy 1 l wody, cebulę, łyżeczkę soli, cukier i przyprawy. Zalewę gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Grzyby odcedzamy, wkładamy do wyparzonych słoików, zalewamy marynatą i od razu zakręcamy.
Słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Nie musi to być lodówka, wystarczy szafka, ale stojąca nie koło grzejnika. Dobrze zawekowane grzyby możemy przechowywać do przyszłego sezonu.
Zobacz także: Grzyby: jak je zbierać? Mały poradnik grzybiarza
Źródło: kuron.com.pl
Oceń artykuł