Oceń
Na śniadanie orientalna shakshuka
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 czerwone cebule, posiekane
- 1 papryczka chili, bez skórki i drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plastry
- mały pęczek kolendry, łodygi i liście posiekane osobno
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 1 łyżeczka cukru
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż cebulę, chili, czosnek i łodygi kolendry przez 5 minut, aż będą miękkie.
- Wmieszaj pomidory z cukrem, a następnie gotuj przez 8-10 minut, aż będą gęste.
- Używając grzbietu dużej łyżki, zrób 4 wgłębienia w sosie, a następnie do każdego wbij jajko.
- Zakryj patelnię pokrywką, a następnie gotuj na małym ogniu przez 6-8 minut, aż jajka będą gotowe. Posyp listkami kolendry i podawaj z chrupiącym chlebem.
Wartość odżywcza (w 1 porcji):
Kaloryczność: 390 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcz: 20 g
Węglowodany: 21 g
Na lunch zielona sałatka z makrelą
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 85g zielonej fasoli szparagowej
- 85g brokułów
- duża garść liści szpinaku
- 2 płaty makreli wędzonej na gorąco (filety około 75 g, bez skóry)
- 2 łyżeczki słonecznika, prażone
- 75 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki koperku, posiekane, plus dodatkowe do podania
Sposób przygotowania:
- Zagotuj garnek z wodą.
- Wrzuć zieloną fasolę i gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj brokuły i gotuj jeszcze przez 4 minuty. Odcedź, wstaw pod zimną wodę do ostygnięcia, a następnie dobrze osusz.
- Aby przygotować sos, połącz w małym słoiku jogurt, sok z cytryny, musztardę, koperek i szczyptę czarnego pieprzu. Zakręć pokrywkę i dobrze wstrząśnij.
- Wymieszaj ugotowane warzywa ze szpinakiem i makrelą i zapakuj w pudełko na lunch. Tuż przed jedzeniem polej dressingiem, posyp pestkami słonecznika i dodaj koperek.
Wartość odżywcza (w 1 porcji):
Kaloryczność: 425 kcal
Białko: 27 g
Tłuszcz: 30 g
Węglowodany: 12 g
Na obiad kurczak pieczony w warzywach z kaszą
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w półksiężyce
- 2 czerwone papryki, pokrojone na kawałki
- 1 cukinia, pokrojona na kawałki
- 1 mały bakłażan pokrojony na kawałki
- 4 pomidory, pokrojone na połówki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 piersi z kurczaka, ze skórką
- kilka gałązek rozmarynu (opcjonalnie)
- kasza jaglana, 2 torebki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C lub 180°C, jeżeli używasz termoobiegu.
- Połóż wszystkie warzywa i pomidory w płytkiej brytfannie.
- Polej warzywa oliwą z oliwek i wszystko dobrze wymieszaj.
- Połóż piersi kurczaka, skórą do góry, na warzywach i wrzuć gałązki rozmarynu.
- Dopraw wszystko solą i czarnym pieprzem i polej kurczaka odrobiną oleju.
- Piecz przez około 35 minut, aż warzywa będą miękkie, a kurczak będzie złoty. Przed podaniem skrop oliwą.
- W międzyczasie ugotuj kaszę.
- Podaj mięso z kaszą i warzywami.
Wartość odżywcza (w 1 porcji):
Kaloryczność: 492 kcal
Białko: 42 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 49 g
Na deser praliny z suszonych owoców
Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 50g miękkiej suszonej moreli
- 100g suszonych daktyli
- 50g suszonej wiśni
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżka prażonego sezamu
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj morele z daktylami i wiśniami w robocie kuchennym, aż będą bardzo drobno posiekane.
- Przerzuć do miski i wymieszaj rękami z olejem kokosowym.
- Uformuj mieszankę w kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtocz nasionami sezamu.
- Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Wartość odżywcza (w 1 porcji):
Kaloryczność: 113 kcal
Białko: 2 g
Tłuszcz: 3 g
Węglowodany: 21 g
Na kolację pełnoziarniste kanapki z hummusem z bobu i kozim serem
Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 300g świeżego lub mrożonego groszku
- 300g świeżego bobu (nie trzeba go obierać)
- 4 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
- 2 obrane ząbki czosnku
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia
- 8 kromek chleba razowego na zakwasie, przekrojone na połowę
- 125 g miękkiego, koziego sera do smarowania
- kiełki
Sposób przygotowania:
- Wrzuć groszek i bób do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą, a następnie gotuj przez 3 minuty.
- Odcedź, ostudź pod zimną wodą, a następnie dokładnie wysusz.
- Wlej 4 łyżki oleju na patelnię, delikatnie podgrzej, a następnie dodaj czosnek.
- Smaż przez 3 minuty, na bardzo małym ogniu, aż olej przesiąknie zapachem, a czosnek zmięknie, ale nie będzie brązowy.
- Wlej olej i czosnek do miski i ostudź.
- W misie blendera umieść groszek, fasolę i prawie całą skórkę cytryny.
- Wlej olej czosnkowy i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj ząbki czosnku, prawie cały sok z cytryny i 1 łyżkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- W tym momencie hummus powinien być w miarę gładki, ale nie powinien mieć zbyt drobnej tekstury. W razie potrzeby zeskrob boki.
- Dobrze przypraw — potrzebujesz około 1 łyżeczki soli morskiej i dużej ilości czarnego pieprzu.
- Dodaj resztę soku z cytryny do smaku.
- Zgrilluj pieczywo.
- Posmaruj każdą kromkę kozim serem. Połóż na każdym kawałku dobrą łyżkę humusu, skrop delikatnie oliwą z oliwek, posyp pozostałą skórką cytrynową, a następnie zmiel odrobinę czarnego pieprzu.
- Posyp kiełkami i podawaj.
Wartość odżywcza (w 1 porcji):
Kaloryczność: 503 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 25 g
Węglowodany: 55 g
Źródło: bbcgoodfood.com
Oceń artykuł