Zamknij

Rokitnik jest jak naturalna apteka. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy

01.12.2022
Aktualizacja: 02.12.2022 17:57

Rokitnik nazywany jest też superowocem, bo zawiera mnóstwo skondensowanych składników odżywczych, w tym i witamin i składników mineralnych. Nie tylko mają one pozytywny wpływ na odporność, ale też chronią organizm przed starzeniem. Jak skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw rokitnika?

Właściwości owoców i soku z rokitnika
fot. Shutterstock
  1. Jakie cenne składniki odżywcze zawiera rokitnik?
  2. Jakie właściwości lecznicze ma rokitnik?
  3. Jakie jest zastosowanie rokitnika?
  4. Co można zrobić z owoców rokitnika?
  5. Kto nie powinien spożywać owoców rokitnika?

Rokitnik zwyczajny porównywany jest do takich superowoców, jak borówki, jagody kamczackie, aronia czy czarne i czerwone porzeczki. Wszystkie one są bogate w substancje, które mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Rokitnik znany jest od starożytności, ale dziś przeżywa swój renesans. Zainteresowanie nim szczególnie wzrosło podczas pandemii. Naukowcy z Korei Południowej i Chin twierdzą, że bakterie probiotyczne (L. Gasseri) wyekstrahowane z owoców rokitnika hamują aktywację puryn – źródła energii wymaganego do mutacji koronawirusa SARS-CoV-2. Nie wykluczają, że stworzony zostanie lek na COVID-19.

Jakie cenne składniki odżywcze zawiera rokitnik?

Największym bogactwem rokitnika jest duża zawartość witaminy C. Podobnie jak dzika róża jest jednym z kilku owoców na świecie, które zawierają najwięcej tej witaminy – w 100 g jest jej od 300 do 2500 mg (zależnie od odmiany, warunków uprawy, długości okresu wegetacyjnego). To wielokrotnie więcej niż w cytrynie czy pomarańczy.

– Rokitnik zwyczajny znany jest z ogromnej zawartości witaminy C. Jest naturalną apteką, zawiera 190 substancji bioaktywnych, witamin, minerałów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – wymienia prof. Stanisław Pluta z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Co ciekawe, w owocach rośliny, a nie tylko w jej nasionach, gromadzą się zdrowe nienasycone tłuszcze – rokitnik to jedna z niewielu takich roślin.

Poza rekordowymi ilościami witaminy C rokitnik zawiera także m.in.:

  • witaminy z grupy B
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K
  • potas
  • magnez
  • wapń
  • żelazo.

Rokitnik jest także niezwykle bogaty w antyoksydanty, m.in. antocyjany i flawonoidy. To substancje, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i starzeniem, zaburzeniami układu krążenia, chorobą wieńcową, nadciśnieniem, cukrzycą i otyłością.

Jakie właściwości lecznicze ma rokitnik?

Ponieważ rokitnik jest tak bogaty w witaminę C, to głównie ona odpowiada za prozdrowotne właściwości rokitnika. – Witamina C, choć samo słowo »witamina« wydaje się lekkie, jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Dlatego rokitnik znany jest ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Witamina C to naturalny antyoksydant, który działa antynowotworowo zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu raka – wyjaśnia prof. Pluta z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Dzięki witaminie C, której rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu często umniejszamy, rokitnik ma działanie antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowe. Witamina ta ma silne działanie przeciwutleniające – zwalcza wolne rodniki, chroni przed działaniem toksyn i zanieczyszczeń, a także zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych. Witamina C bierze udział w aktywacji witamin z grupy B, kwasu foliowego, poprawia wchłanianie żelaza, redukuje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Bierze udział w syntezie kolagenu, poprawia stan i wygląd skóry i włosów.

Jakie jest zastosowanie rokitnika?

Ponieważ rokitnik jest tak bogaty w witaminę C, to głównie ona odpowiada za prozdrowotne właściwości rokitnika. – Witamina C, choć samo słowo »witamina« wydaje się lekkie, jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Dlatego rokitnik znany jest ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Witamina C to naturalny antyoksydant, który działa antynowotworowo zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu raka – wyjaśnia prof. Pluta z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Dzięki witaminie C, której rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu często umniejszamy, rokitnik ma działanie antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowe. Witamina ta ma silne działanie przeciwutleniające – zwalcza wolne rodniki, chroni przed działaniem toksyn i zanieczyszczeń, a także zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych. Witamina C bierze udział w aktywacji witamin z grupy B, kwasu foliowego, poprawia wchłanianie żelaza, redukuje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Bierze udział w syntezie kolagenu, poprawia stan i wygląd skóry i włosów.

Co można zrobić z owoców rokitnika?

Ponieważ owoce rokitnika nie są smaczne, przygotowuje się z nich przetwory. Najbardziej popularne są:

  • sok i syrop z rokitnika – powstają z częściowo odtłuszczonego soku z owoców . Największą zaletą witaminy C z rokitnika jest wysoka trwałość spowodowana brakiem enzymu askorbinazy, który jest odpowiedzialny za rozkład witaminy C. Produkty te można stosować, aby wzmocnić odporność albo podczas przeziębień i infekcji.
  • dżem rokitnikowy – to produkt naturalny, z dużą zawartością owoców, bogaty w witaminy i składniki mineralne. Niektóre z dżemów, bez cukru, za to z ksylitolem, nadają się nawet dla diabetyków.
  • olej z rokitnika – uzyskuje się go z miąższu i pestek owoców. Jest bogaty w cenne bioaktywne składniki odżywcze: tokoferole (witamina E), sterole (beta-sitosterol), karotenoidy (beta-karoten) i kwas omega-7. Wspomaga leczenia schorzeń przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność, poprawia pracę serca i układu krążenia, a stosowany na skórę poprawia jej stan.

Kto nie powinien spożywać owoców rokitnika?

Mimo tak wielu cennych właściwości odżywczych rokitnika, nie wszystkim się go zaleca. Przeciwwskazaniem do stosowania ekstraktów z rokitnika są stany zapalne trzustki i wątroby oraz ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego i kamica żółciowa. Warto pamiętać o tym, że każde leczenie, nawet te w pełni naturalnymi preparatami, zawsze należy skonsultować z lekarzem.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: P. Bośko, W. Biel "Właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego (Hippophaë rhamnoides L.)", Postępy Fitoterapii 1/2017 / A. Niesteruk, H. Lewandowska, Ż. Golub, R. Świsłocka, W. Lewandowski, Zainteresujmy się rokitnikiem. preparaty z rokitnika zwyczajnego (Hippophae Rhamnoides L.) jako dodatki do żywności oraz ocena ich rynku w Polsce. KOSMOS Problemy Nauk Biologicznych, 2013, 62 (301): 571-581 / materiały Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw