Zamknij

Trendy żywieniowe 2023. Te 3 produkty będą popularne w tym roku

17.01.2023 15:47

Każdego roku rynek sklepowy i restauracyjny opanowują nowe produkty. Trendy żywieniowe rządzą się jednak swoimi prawami - nie zawsze modne produkty są zdrowe i warto je jeść. Zobacz przegląd produktów, które zdaniem ekspertów będą popularne w 2023 roku.

Sałatka z wodorostów
fot. Shutterstock
  1. Trendy żywieniowe 2023 - morszczyn pęcherzykowaty
  2. Trendy żywieniowe 2023 - olej z awokado
  3. Trendy żywieniowe 2023 - daktyle

Brytyjski "MailOnline" opublikował listę żywieniowych trendów na 2023 rok. Na liście znalazły się takie produkty, jak glony i zrobiony z nich wegetuńczyk, a także olej z awokado. Tego typu produkty można coraz częściej kupić w popularnych dyskontach. 

Trendy żywieniowe 2023 - morszczyn pęcherzykowaty

Morszczyn pęcherzykowaty (z ang. kelp) to glon, który występuje w wodach przybrzeżnych północnego Atlantyku i Oceanu Arktycznego oraz mórz m.in. w Bałtyku i Morzu Białym. Od wielu lat stosowany jest jako składnik mieszanek ziołowych, kosmetyków oraz w kuchni. Jest źródłem jodu, magnezu, manganu, miedzi, cynku, sodu, potasu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, witaminy K, kwasu foliowego oraz polisacharydów. W formie sproszkowanej jest stosowany do uzupełniania mikroelementów w diecie.

Morszczyn pęcherzykowaty jest popularnym produktem wśród gwiazd i celebrytów, do niedawna dostępny był wyłącznie w specjalistycznych sklepach, drogich delikatesach i restauracjach. Obecnie produkty z tym glonem, takie jak makarony, frytki, sałatki są dostępne nawet w dyskontach spożywczych. 

Producenci sprzedają go jako dobrą alternatywę dla jarmużu lub szpinaku. Jest też stosowany w produkcji tzw. wegańskiego tuńczyka, który dostępny jest już w kanapkach serwowanych w znanych kawiarniach.

Trendy żywieniowe 2023 - olej z awokado

Nie tylko tosty z awokado - teraz na liście zakupów króluje olej z awokado. Ten produkt można znaleźć niemal wszędzie, od małych sklepów spożywczych po hipermarkety i dyskonty. O awokado mówi się, że jest źródłem dobrego tłuszczu. Ten owoc bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Awokado bogate jest w witaminy A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B. Zawiera też kwas foliowy i kwas pantotenowy. Awokado posiada również substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Jest także cennym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika.

Nic dziwnego, że ludzie szukają nowych form stosowania tego produktu. Olej z awokado używany jest do sałatek, ale można go stosować jako zamiennik oleju rzepakowego i słonecznikowego. W przeciwieństwie do tradycyjnych olejów, jakie znamy z polskiej kuchni, olej z awokado ma ciekawy, bogaty smak i nie smakuje "tłuszczem". 

Popularność zyskuje także majonez z olejem z awokado. To dobra alternatywa dla klasycznego majonezu, bo zawiera kwasy omega 9 i witaminę E, która jest korzystnym przeciwutleniaczem.

Trendy żywieniowe 2023 - daktyle

To chyba najstarsza przekąska na świecie, ale w wielu miejscach wciąż niedoceniana. Daktylami zajadano się już w Mezopotamii, a później uważano je mało ciekawy produkt. Obecnie daktyle zyskują ogromną popularność, bo uważane są za "zdrową słodycz". Dodawane są do batonów zbożowych, płatków, granoli, masła i syropów. Mają specyficzny, słodki smak i lepką strukturę, więc mogą działać jak naturalny słodzik. Są źródłem błonnika, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, sodu i wielu witamin, w tym choliny, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy K i B6.

Na daktyle muszą jednak uważać diabetycy, bo te owoce zapewniają dużą dawkę cukru. Zaleca się spożywanie do 2-3 daktyli dziennie.