Zamknij

Które owoce zawierają najwięcej cukru?

22.01.2023
Aktualizacja: 22.01.2023 10:13

Niektórzy nazywają je "naturalnymi cukierkami", ze względu na zawartość cukru. Owoce, bo o nich mowa, zawierają w sobie fruktozę, czyli cukier prosty. Dowiedz się, które z nich mają go najwięcej?

Które owoce zawierają najwięcej cukru?
fot. Shutterstock

Owoce zawierają spore ilości cukru, ale są zdrowsze niż ciastka czy cukierki. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zawierają wiele cennych dla zdrowia składników (witamin, minerałów i błonnika pokarmowego), dzięki którym organizm przetwarza je inaczej niż słodycze zawierające cukier dodany (tzw. cukier wolny). Trzeba jednak pamiętać, że owoców, choć zawierają naturalne cukry (fruktozę), nie należy spożywać w nadmiarze. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, których stan zdrowia wymaga stałego monitorowania poziomu cukru we krwi, czyli chorujące na cukrzycę typu 1 lub 2, a także choroby metaboliczne.

Dowiedz się, ile cukru zawierają jabłka, banany, wiśnie, winogrona, mango, pomarańcze, gruszki, ananas, arbuz.

  • Jabłko – średnie jabłko waży około 180 g i zawiera około 20 g cukru, głównie fruktozy. Na szczęście owoce te zawierają również sporo błonnika, który zmniejsza wchłanianie fruktozy z przewodu pokarmowego, przez co zapobiega zbyt dużym skokom poziomu cukru we krwi. Co ciekawe, badania pokazują, że zielone jabłka zazwyczaj zawierają mniej cukru niż odmiany o czerwonym kolorze.
  • Banany – w 100 g banana jest około 12 gramów cukru, więcej, gdy owoce ten dojrzeje. Poza tym banany zawierają cenne dla zdrowia składniki mineralne, np. potas.
  • Czereśnie – w 100 g tego owocu jest około 8 g cukru. Niewiele, ale rzadko kto je ich tak mało. Zwykle owoce te pochłanianie są w o wiele większej ilości.
  • Winogrona – w 100 g tego owocu znajduje się około 16 g cukru, o wiele więcej mają go owoce w formie suszonej, czyli rodzynki.
  • Mango – w 100 g tego owocu jest około 15 g cukru. Średni owoc waży około 400 g ze skórką i pestką, a bez nich około 280 g. Spożywając więc jeden owoc, przyjmujemy około 40 g cukru. Co ciekawe, połączenie jogurtu greckiego z mango sprawia, że cukier wolniej wchłania się z jelit do krwi.
  • Pomarańcze – w 100 g pomarańczy znajduje się około 9 g cukru. Średni owoc waży 230 g, czyli zjadając go, przyswajamy około 20 g cukru. Na szczęście w pomarańczach jest sporo błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru we krwi.
  • Gruszki – w 100 g gruszki jest około 10 g cukru. Średni owoc waży około 170 g, a więc zjadając ją, przyjmujemy około 17 g cukru. Owoc ten, podobnie jak jabłko czy pomarańcza, zawiera sporo błonnika pokarmowego, co wpływa na szybkość przyswajania cukru.
  • Ananas – zjadając około szklanki tego pokrojonego owocu, przyjmujemy około 16 g cukru. Ananasa lepiej jeść na surowo, bo podawany w formie suszonej czy w lepkim syropie, zawiera znacznie więcej cukru (około 70 g).
  • Arbuz – w 100 g arbuza jest około 6 g cukru, czyli bardzo mało. Do tego owoc ten ma sporo cennych dla zdrowia składników, które spowalniają uwalnianie cukru do krwi. Zjedzenie kawałka arbuza w upalny letni dzień nie spowoduje nagłego, gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Podsumowując:

  1. Owoce najlepiej spożywać w surowej postaci, nieprzetworzone, bo pozbawione błonnika mogą szybko podnosić poziom cukru we krwi. Składnik ten opóźnia wyrzut glukozy do krwi, a tym samym wydłuża proces trawienia, spowalniając rozkład cukrów w jelitach.
  2. Owoce są zdrowszą opcją niż słodycze, wypieki, ale w ich jedzeniu również należy zachować umiar.
  3. Cukier w owocach będzie wchłaniany wolniej, gdy będą one spożywane w towarzystwie innych produktów, np. jogurtu greckiego czy orzechów.
  4. Sok wyciśnięty z owoców nie zawiera błonnika, przez co przyspiesza wchłanianie cukru do krwioobiegu.