Oceń
Zamiennik cukru to produkt poszukiwany zarówno przez diabetyków, kobiety w ciąży, jak i osoby, które wypowiedziały wojnę zbędnym kilogramom. Zdrowy zamiennik cukru przeszedł długą drogę ewolucji: od powszechnie dostępnego miodu, poprzez syntetyczne słodziki, po naturalne ekstrakty z roślin.
Zamiennik cukru: ksylitol
Ksylitol to cukier z kory brzozy. Uznawany jest za jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Ma niski indeks glikemiczny (IG=8) i niemal o połowę mniej kalorii niż sacharoza. Nie powoduje próchnicy, co więcej, wzmacnia szkliwo i chroni dziąsła. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji. Można go mrozić, piec, gotować. Niestety u niektórych osób może wywołać efekt przeczyszczający, dlatego też jego spożywanie warto zacząć od małych ilości (1 łyżeczka dziennie). Bezpieczna ilość dobowa to 3 łyżeczki. Nie jest zalecany dzieciom do 3. r.ż. Minusem jest cena: ok. 40 zł za kilogram.
Zamiennik cukru: erytrol
Erytrol powstaje w wyniku naturalnej fermentacji glukozy. Jest to jedyny alkohol wielowodorotlenowy, stosowany jako zamiennik cukru, który wchłaniany jest w jelicie cienkim, a nie grubym, dzięki czemu nie wywołuje wzdęć i biegunek. Można go mrozić, piec, gotować. Wykazuje mniej od ksylitolu właściwości prozdrowotnych, ale za to jest zdecydowanie tańszy: ok. 15 zł za kilogram.
Zamiennik cukru: stewia
Stewia to słodki krzew z Ameryki Południowej, z którego produkowany jest słodzik. Wykazuje ona właściwości przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Jest cennym źródłem witaminy C, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Jest bezpieczna dla dorosłych i dla dzieci, dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Może być stosowana jako zamiennik cukru przez diabetyków. Co ciekawe, zgodnie z wynikami najnowszych badań, może odwracać skutki stłuszczenia wątroby.
Dowiedz się więcej: Stewia odwraca skutki stłuszczenia wątroby
Zamiennik cukru: syrop klonowy
Syrop klonowy to bogate źródło fosforu, wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B oraz polifenoli. Co więcej, nie traci prozdrowotnych właściwości w wysokiej temperaturze, dlatego też może być stosowany do wypieków. Jest mniej kaloryczny od białego cukru i miodu, ma jednak wysoki indeks glikemiczny (IG=65), dlatego nie powinien być stosowany przez diabetyków.
Zamiennik cukru: miód
Miód to słaba alternatywa dla cukru, ponieważ jest wysokokaloryczny, a jego indeks glikemiczny jest wysoki (IG=55), przez co nie jest polecany diabetykom. Co więcej, jego słynne prozdrowotne właściwości - kwasy organiczne, enzymy, składniki mineralne i witaminy z grupy B - topnieją w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, przez co jego zastosowanie w kuchni jest mocno ograniczone.
Zamiennik cukru: fruktoza
Fruktoza, kiedyś uznawana za zdrowy zamiennik cukru, dziś odchodzi do lamusa. Najnowsze badania wykazały, że fruktoza prawie w całości metabolizowana jest w wątrobie, co podwyższa ryzyko rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby. W związku z narastającą liczbą zachorowań na to schorzenie wśród dzieci eksperci apelują, żeby zwrócić szczególną uwagę na obecność syropu glukozowo-fruktozowego w produktach typu soki, jogurty, żelki.
A co na temat zamienników cukru sądzą eksperci?
Dr n. farm. Anna Makowska: "Naprawdę NIE CHODZI o to, żeby wymieniać jeden cukier na drugi. Jeśli ma to być etap pośredni na drodze do ograniczenia nadmiaru - tak. Jeśli nie masz nadmiaru cukru codziennie i testujesz nowości - tak. Ale jeśli zamieniasz kilogramy jednych żelków na inne, albo pudełko jednych batonów na inne - ZAMIAST zjeść normalne pełnowartościowe pierwsze lub drugie śniadanie - NIE" - czytamy na facebookowym profilu Dr Ania.
Źródło: podyplomie.pl, mp.pl, ncez.pl, apteka-leki.pl, FB Dr Ania
Oceń artykuł