Oceń
Do superfoods zaliczamy produkty, które od lat goszczą na naszych listach zakupów, jak również te, które dopiero ostatnio odkryliśmy na nowo. Niektóre z nich robią ostatnio prawdziwą furorę w świecie zdrowego żywienia.
Czym są superfoods?
Superfoods to produkty żywnościowe, które zawierają bardzo dużo cennych dla ludzkiego organizmu składników: minerałów, witamin… Nie ma jednej, stałej listy produktów – wybór jest dość subiektywny. Grupa superfoods jest ogromna i nadal się powiększa. Naukowcy nieustannie badają kolejne produkty, aby ustalić, jakie korzyści przynosi ich jedzenie.
Superfoods – co to takiego?
Aby produkt zasługiwał na miano superjedzenia, musi spełniać dwa podstawowe warunki. Po pierwsze musi być bogaty w dobroczynne dla nas składniki, a po drugie – musi być nieprzetworzony. Produkty z grupy superfoods muszą być niemodyfikowane i naturalnie wyhodowane.
Jakie korzyści płyną z jedzenia superfoods?
Najważniejszym plusem jest to, że poprawiamy stan swojego zdrowia. Naukowcy twierdzą, że utrzymując zdrową dietę składającą się z mieszanki produktów superfoods, jesteśmy w stanie uniknąć wielu chorób i żyć dłużej. Jedząc je można uniknąć lub zatrzymać postępowanie cukrzycy, chorób serca czy nawet nowotworu.
Jakie produkty zaliczamy do superfoods?
Oto kilka przykładowych superfoods, ich właściwości i działanie.
Tłuste ryby morskie, np. łosoś – są bogate w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, których ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować sam. Kwasy te łagodzą stany zapalne, poprawiają krążenie, zwiększają stężenie dobrego cholesterolu i mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Zawierają również selen oraz witaminy z grupy B.
Jagody i borówki – wszystkie rodzaje tych owoców mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Borówki zapobiegają rozwojowi nowotworów oraz chorób starczych – Alzheimera czy demencji. Można sięgnąć również po jagody goji – poprawiają odporność i aktywność mózgu, zapobiegają nowotworom i chorobom serca. Jeśli nie mamy dostępu do tych egzotycznych jagód, zawsze możemy sięgnąć również po nasze rodzime.
Brązowy ryż – jest bogaty w błonnik, mangan, magnez i selen. Obniża cholesterol i pomaga zredukować wagę. Pomaga również zmniejszyć ryzyko cukrzycy, chorób serca oraz raka.
Jarmuż – to bomba mineralno-witaminowa, która zawiera witaminę C, błonnik, magnez, cynk, żelazo, wapń i luteinę. Naukowcy zauważyli, że jedzenie jarmużu zapobiega wielu rodzajom nowotworów, m.in. raka piersi oraz jajników.
Produkty owsiane – są bogate w błonnik, magnez i potas, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom serca i obniżają poziom cukru we krwi.
Awokado – zawiera kwas oleinowy, luteinę, foliany, witaminę E i tłuszcze nienasycone. Świetnie zapobiega chorobom serca, oczu, mózgu oraz nowotworom.
Oceń artykuł