Zamknij

Pistacje są dobre dla cukrzyków i osób z wysokim cholesterolem. Jak działają?

17.03.2022
Aktualizacja: 17.03.2022 11:47

Orzechy pistacjowe są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Powinny po nie sięgać osoby zmagające się z różnymi przewlekłymi schorzeniami. Dla kogo pistacje są szczególnie cenne?

Jak pistacje wpływają na zdrowie? Najważniejsze właściwości
fot. Shutterstock
  1. Wspomagają narząd wzroku
  2. Łagodzą objawy menopauzy
  3. Chronią przed chorobami serca
  4. Są korzystne dla cukrzyków
  5. Pomagają w odchudzaniu
  6. Sprawiają, że włosy stają się lśniące i zdrowe
  7. Zmniejszają ryzyko nowotworu
  8. Wspierają dobre bakterie jelitowe

Pistacje smakują chyba każdemu. W tych małych orzeszkach znajduje się wiele ważnych witamin (między innymi E, B6, C) i minerałów (potas, fosfor, cynk, magnez), które wzmacniając cały organizm. Wystarczy nawet garść pistacji, by szybko dodać sobie energii w ciągu dnia. Jak regularne sięganie po pistacje wpływa na nasze zdrowie? Oto 8 powodów, dla których warto jeść orzechy jak najczęściej:

Wspomagają narząd wzroku

Pistacje są źródłem luteiny, zeaksantyny i ryboflawiny, które chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Łagodzą objawy menopauzy

Spożywanie białka roślinnego w dużej ilości pomaga uniknąć chorób, na które narażone są kobiety w okresie menopauzy. Pistacje zawierają również tzw. fitoestrogeny, które wykazują działanie podobne do występujących w organizmie estrogenów.

Chronią przed chorobami serca

Pistacje pomagają regulować poziom cholesterolu, co jest bardzo ważne dla zdrowia serca. Zawarty w pistacjach potas wpływa korzystnie ciśnienie krwi. Ich spożywanie pomaga uniknąć wielu schorzeń, na które jesteśmy narażeni pod wpływem procesu starzenia się organizmu.

Są korzystne dla cukrzyków

Orzeszki mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu nie nastąpi nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Zjedzenie garści pistacji przed obiadem lub kolacją to dobry sposób, by wspomóc reakcję organizmu na posiłek.

Pomagają w odchudzaniu

Pistacje zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i białka. Składniki te odpowiadają za uczucie sytości. Pistacje w umiarkowanej ilości (30 g) hamują apetyt i są dobrym zamiennikiem słodyczy na diecie.

Sprawiają, że włosy stają się lśniące i zdrowe

Pistacje zawierają miedź, która pomaga chronić pigmentację włosów, dzięki czemu stają się one odżywione. Wysoka zawartość witamin i minerałów niweluje również wypadanie włosów.

Zmniejszają ryzyko nowotworu

Pistacje są źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniu komórek i chronią przed rozwojem nowotworów. Przeciwutleniacze opóźniają również procesy związane ze starzeniem się organizmu.

Wspierają dobre bakterie jelitowe

Pistacje są bogate w błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i oczyszcza je z toksyn. Błonnik przeciwdziała zaparciom i wspomaga prawidłowe działanie całego układu pokarmowego.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: healtiline.com, dietetycy.org