Oceń
- Wspomagają narząd wzroku
- Łagodzą objawy menopauzy
- Chronią przed chorobami serca
- Są korzystne dla cukrzyków
- Pomagają w odchudzaniu
- Sprawiają, że włosy stają się lśniące i zdrowe
- Zmniejszają ryzyko nowotworu
- Wspierają dobre bakterie jelitowe
Pistacje smakują chyba każdemu. W tych małych orzeszkach znajduje się wiele ważnych witamin (między innymi E, B6, C) i minerałów (potas, fosfor, cynk, magnez), które wzmacniając cały organizm. Wystarczy nawet garść pistacji, by szybko dodać sobie energii w ciągu dnia. Jak regularne sięganie po pistacje wpływa na nasze zdrowie? Oto 8 powodów, dla których warto jeść orzechy jak najczęściej:
Wspomagają narząd wzroku
Pistacje są źródłem luteiny, zeaksantyny i ryboflawiny, które chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Łagodzą objawy menopauzy
Spożywanie białka roślinnego w dużej ilości pomaga uniknąć chorób, na które narażone są kobiety w okresie menopauzy. Pistacje zawierają również tzw. fitoestrogeny, które wykazują działanie podobne do występujących w organizmie estrogenów.
Chronią przed chorobami serca
Pistacje pomagają regulować poziom cholesterolu, co jest bardzo ważne dla zdrowia serca. Zawarty w pistacjach potas wpływa korzystnie ciśnienie krwi. Ich spożywanie pomaga uniknąć wielu schorzeń, na które jesteśmy narażeni pod wpływem procesu starzenia się organizmu.
Są korzystne dla cukrzyków
Orzeszki mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu nie nastąpi nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Zjedzenie garści pistacji przed obiadem lub kolacją to dobry sposób, by wspomóc reakcję organizmu na posiłek.
Pomagają w odchudzaniu
Pistacje zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i białka. Składniki te odpowiadają za uczucie sytości. Pistacje w umiarkowanej ilości (30 g) hamują apetyt i są dobrym zamiennikiem słodyczy na diecie.
Sprawiają, że włosy stają się lśniące i zdrowe
Pistacje zawierają miedź, która pomaga chronić pigmentację włosów, dzięki czemu stają się one odżywione. Wysoka zawartość witamin i minerałów niweluje również wypadanie włosów.
Zmniejszają ryzyko nowotworu
Pistacje są źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniu komórek i chronią przed rozwojem nowotworów. Przeciwutleniacze opóźniają również procesy związane ze starzeniem się organizmu.
Wspierają dobre bakterie jelitowe
Pistacje są bogate w błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i oczyszcza je z toksyn. Błonnik przeciwdziała zaparciom i wspomaga prawidłowe działanie całego układu pokarmowego.
Źródło: healtiline.com, dietetycy.org
Oceń artykuł