Oceń
Probiotyki przywracają równowagę mikroflory jelitowej, zwiększają odporność organizmu, skracają czas trwania biegunek, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, mają działanie przeciwnowotworowe, a zgodnie z wynikami najnowszych badań – także działanie przeciwdepresyjne. W czym można znaleźć naturalne probiotyki?
Probiotyki to bakterie i drożdżaki, które wykazują działanie prozdrowotne. Zalicza się do nich bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (np. L. acidophilus, L. casei, L. reuteri. L. rhamnosus) i Bifidobacterium (B. animalis, B. breve) oraz drożdżaki Saccharomyces boulardii. Zasilają one pozytywną mikroflorę jelitową, zmniejszają liczbę bakterii patogennych i przywracają równowagę między szczepami. Produkty probiotyczne powinny na stałe zagościć w naszym menu.

Napój otrzymywany z pasteryzowanego mleka poddanego fermentacji po dodaniu bakterii mlekowych i drożdży. Aby mógł być uznany za produkt probiotyczny, w 1 gramie musi zawierać minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus. Dla osób z nietolerancją laktozy dostępne są kefiry bez laktozy, które również zawierają bakterie probiotyczne.

Napój mleczny otrzymywany ze śmietany po oddzieleniu tłuszczu. Aby mogła być uznana za produkt probiotyczny, w 1 gramie musi zawierać minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus.

Produkt mleczarski o gęstej konsystencji, sporządzany z mleka. Aby mógł być uznany za produkt probiotyczny, w 1 gramie musi zawierać minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus. Zgodnie z wynikami najnowszych badań, już jeden jogurt dziennie obniża ryzyko raka płuc. Uwaga: większość dostępnych na rynku jogurtów zawiera dużo cukru, dlatego też warto uważnie czytać skład.

Dobre wieści: nasza kapusta, w wersji kiszonej, to bogate źródło bakterii probiotycznych. Należy jednak uważać, ponieważ kiszonki, spożywane w dużych ilościach, ze względu na wysoką zawartości soli, podwyższają ryzyko raka żołądka.

Kolejna propozycja z przydomowego ogródka. Podobnie jak kapusta kiszona, ogórki kiszone zawierają korzystne dla zdrowia bakterie probiotyczne. Należy jednak uważać, ponieważ kiszonki, spożywane w dużych ilościach, ze względu na wysoką zawartości soli, podwyższają ryzyko raka żołądka.

Kimchi to danie kuchni koreańskiej, którego podstawą są kiszone warzywa, m.in. kapusta pekińska, rzodkiew japońska, cebula, czosnek, imbir. Charakterystyczny ostry aromat kimchi zawdzięcza dodatkowi papryczek chilli. Ciekawostką jest fakt, że tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę - kimjang - w 2013 roku został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Kombucha (kombucza) to musujący napój na bazie herbaty i cukru. Fermentacja herbaty uzyskiwana jest za pomocą grzybka herbacianego, zwanego też grzybkiem japońskim, czyli zrostu bakterii kwasu octowego i drożdży. Część ekspertów ostrzega jednak, że pomimo zawartości bakterii probiotycznych, produkt ciężko nazwać prozdrowotnym, ze względu na wysoką zawartość cukru.
Oceń artykuł