Oceń
Miód to produkt posiadający szereg właściwości leczniczych – działa niczym naturalny antybiotyk. Poza przeciwutleniaczami miód zawiera także fosfor, magnez, wapń i kwas foliowy. Jest doskonałym źródłem substancji bakteriobójczych. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania dotyczące spożywania miodu. Nie dla wszystkich „płynne złoto” jest bezpieczne. Kiedy miód szkodzi zdrowiu?
Miód – przeciwwskazania
Miód to samo zdrowie, ale niestety nie dla wszystkich. Kto powinien uważać na ilość spożywanego miodu? Główne przeciwwskazania to:
- Cukrzyca – wysoka zawartość fruktozy w miodzie obciąża trzustkę, co sprzyja rozwojowi cukrzycy. Osoby, które mają predyspozycje do zachorowania na cukrzycę, powinny skonsultować ilość spożywanego miodu z lekarzem. Dużym błędem jest również stosowanie miodu jako zamiennika cukru. Miód również zawiera dużą ilość fruktozy, która powoduje „wyrzut” insuliny do krwi, dlatego jest szkodliwa dla diabetyków.
- Alergia – miód powinien być spożywany w rozsądnych ilościach przez alergików. Miód zawiera substancje biologicznie czynne z dodatkiem pyłków, co tworzy bardzo silny alergen i może powodować uczulenie. Objawia się ono zapaleniem spojówek, wodnistym katarem i częstym kichaniem. Spożywanie miodu przez osoby uczulone może wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny.
- Nadwaga – miód jest kaloryczny, a zastępowanie nim cukru nie rozwiązuje problemu zbędnych kalorii w diecie. Jedna łyżeczka miodu to aż 40 kalorii dlatego nie jest to najlepszy produkt dla osób zmagających się z nadwagą.
- Problemy z zębami – osoby, które zmagają się z próchnicą, powinny całkowicie wyeliminować miód z jadłospisu. Częste spożywanie miodu osłabia szkliwo i pogłębia dolegliwości.
Miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia. Może on zawierać przetrwalniki bakterii produkujących botulinę, na którą maluchy są szczególnie wrażliwe. Małe dzieci nie mogą spożywać również miodu, który został dodany do napoju czy ciasta.
Jeżeli chodzi o spożywanie miodu podczas infekcji, należy pamiętać, że traci on swoje właściwości w temperaturze 40 stopni. Jeżeli chcemy, żeby składniki zawarte w miodzie faktycznie złagodziły objawy infekcji, nie mieszajmy go z gorącą herbatą.
Jak wybrać dobry miód?
Kupując miód, warto wybierać rodzime, ekologiczne uprawy. Zrezygnujmy ze sztucznego miodu, który jest dostępny w wielu sklepach – powstaje on na bazie barwników i sztucznych substancji, które nie mają nic wspólnego z właściwościami prawdziwego miodu produkowanego w ulach. Sprawdzajmy skład i pochodzenie miodu. Gdzie najlepiej kupować miód? Jeżeli chcemy mieć pewność, że powstał w naturalny sposób, najlepiej kupować go w pasiece.
Pamiętajmy, że naturalny miód po pewnym czasie zaczyna się krystalizować – to normalne zjawisko i nie oznacza, że miód jest przeterminowany. Do krystalizacji miodu dochodzi poprzez częste otwieranie słoika i odparowywanie wody. Miód powinniśmy przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym słoiku.
Uważajmy również na ilość spożywanego miodu. Dorośli mogą spożywać maksymalnie 5 łyżeczek miodu dziennie, natomiast w przypadku dzieci powyżej pierwszego roku życia jest to jedna łyżeczka.
Źródło: doz.pl/ncez.pzh.gov.pl
Oceń artykuł