Oceń
- Masło orzechowe chroni przed rakiem
- Kaloryczność masła orzechowego jest spora, ale...
- Masło orzechowe daje uczucie sytości
- Jedzenie masła orzechowego oszczędza czas
- Wybór dobrego masła orzechowego jest kluczowy
- Masło orzechowe można jeść na różne sposoby
Masło orzechowe to ulubiony produkt nie tylko dzieci, ale i dorosłych w USA. W Polsce też jednak staje się coraz bardziej popularny. Dietetycy polecają spożywanie masła orzechowego, bo jest ono niezwykle cenne dla zdrowia. Okazuje się też, że można je jeść nawet codziennie, ale, oczywiście, z umiarem.
Masło orzechowe chroni przed rakiem
Spożycie orzechów jest związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia kilku nowotworów, w tym płuc, trzustki, endometrium i jelita grubego. Zgodnie z zaleceniami polskich specjalistów, zdrowa dieta, która zapobiega różnym chorobom, w tym nowotworom, powinna zawierać małe ilości przetworzonego mięsa i być bogata w rośliny strączkowe, takie jak fasola, oraz… właśnie w orzechy. Taką dietę zaleca też American Institute for Cancer Research. Orzechy, w tym także masło orzechowe, zawierają bowiem mnóstwo witamin, składników mineralnych, błonnika i fitoskładników, które mogą zapobiegać chorobom.
Kaloryczność masła orzechowego jest spora, ale...
Masło orzechowe dostarcza do organizmu sporo energii, co może spowodować przyrost masy ciała. Dwie łyżki stołowe mają ok. 180 kcal, więc jedzenie dużych jego ilości może być przyczyną przybierania na wadze. Dlatego warto uważać i kontrolować wielkość spożywanych porcji masła orzechowego – nie można jeść go bez ograniczeń. Warto trzymać się przepisów na dania, które przygotowujesz.
Masło orzechowe daje uczucie sytości
Badania opublikowane przez National Institutes of Health dowodzą, że jedzenie masła orzechowego może zwiększyć wydzielanie hormonów, które odpowiadają za uczucie sytości, o ile trzymamy się zalecanych porcji. Poczucie zadowolenia ze zjedzonego posiłku sprawia też, że mamy mniejszą tendencję do podjadania w ciągu dnia – a to pozwala ograniczyć ilość kalorii spożytych w ciągu doby. Czysty zysk. Od porcji masła orzechowego warto rozpocząć dzień, np. jedząc owsiankę z masłem orzechowym.
Jedzenie masła orzechowego oszczędza czas
Jednym z głównych powodów, dla których ludzie nie przygotowują sobie sami posiłków, jest czas. Tymczasem dania z masłem orzechowym są szybkie w przygotowaniu – to gotowy do użycia produkt, który ma mnóstwo wartości odżywczych i nie traci ich podczas gotowania. Za to dodaje bardzo dużo smaku. I nadaje się dla wegetarian.
Wybór dobrego masła orzechowego jest kluczowy
Nie wszystkie masła orzechowe są tak samo korzystne dla zdrowia. Ma to mniejsze znaczenia, jeśli jesz je okazjonalnie, ale jeśli robisz to codziennie, warto upewnić się, że produkt nie zawiera niekorzystnych dla zdrowia składników. Nie chodzi tutaj o konkretną markę, ale o skład, dlatego czytaj etykiety. Naturalne masło orzechowe powinno zawierać jedynie orzeszki ziemne – to najważniejsze. Unikaj produktów, które zawierają dodatek cukru czy tłuszcze utwardzone.
Masło orzechowe można jeść na różne sposoby
Najprostszy sposób to posmarowanie masłem orzechowym pieczywa. Ale nie jedyny. Warto eksperymentować z tym produktem, przygotowując sosy, np. do sałatek czy mięsa. Jak jeszcze można jeść masło orzechowe?
- Posmaruj nim pełnoziarnisty tost i połóż na wierzchu owoce, np. banana, maliny.
- Dodaj je do pokrojonych owoców lub warzyw, np. jabłek lub selera naciowego.
- Dopraw nim warzywno-owocow koktajle – stanie się źródłem białka w napoju.
- Posmaruj nim wafle ryżowe.
- Dodaj je do owsianki, jaglanki lub kaszy manny.
- Wykorzystaj jako nadzienie do naleśników razem z owocami.
Źródło: Eatthis.com
Oceń artykuł