Oceń
- Jakie wartości odżywcze mają maliny?
- Które zalety zdrowotne malin są najcenniejsze?
- Czy liście malin też są korzystne dla zdrowia?
- Ile kalorii mają maliny?
- Jak jeść maliny?
Maliny to jedna z najstarszych znanych owoców – pierwsze pisemne wzmianki o nich pochodzą z 300 r. p.n.e. i już wtedy wykorzystywano je w celach leczniczych. Wiemy też jednak, że dzikie maliny były zbierane już przez koczownicze plemiona z epoki kamienia. Dziś maliny są uprawiane w ponad kilkuset odmianach, a Polska jest jednym z czołowych ich producentów na świecie. Najbardziej znanym gatunkiem jest malina właściwa (Rubus idaeus L.) – ma piękną czerwoną barwę i intensywny smak.
Jakie wartości odżywcze mają maliny?
Maliny mają bardzo dużą zawartość błonnika – w 100 g jest aż 6,7 g błonnika, co pokrywa aż 1/6 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, podobnie jak błonnik, mają zawarte w tych owocach pektyny i substancje śluzowate. W malinach jest także wiele cennych witamin i składników mineralnych:
- witamina C
- witaminy z grupy B: B1, B2, B6 i kwas foliowy
- witamina A
- witamina E
- witamina K
- potas
- wapń
- fosfor
- magnez
- żelazo
- mangan.
Warto pamiętać, że zawartość witaminy C w owocach jest zmienna i zależy od odmiany.
Które zalety zdrowotne malin są najcenniejsze?
Ze względu na zawartość wielu cennych składników odżywczych maliny mają też sporo korzystnych działań niemal na cały organizm:
- regulują pracę przewodu pokarmowego
- mają właściwości przeciwnowotworowe
- działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, więc pomagają przy leczeniu przeziębień
- poprawiają odporność
- chronią przed chorobami układu krążenia
- pomagają w walce z anemią
- pozytywnie działają na wzrok
- poprawiają samopoczucie
- mogą wspierać płodność (dzięki zawartości manganu).
Nowe badania naukowe donoszą o zawartym w malinach ketonie, który prawdopodobnie może mieć pozytywny wpływ w leczeniu nadwagi i otyłości. Badania przeprowadzone na szczurach sugerują, że keton ten może hamować wzrost podskórnej tkanki tłuszczowej. Niestety, badań jest jeszcze zbyt mało, aby uznać keton malinowy za skuteczną broń w walce z nadwagą i otyłością.
Czy liście malin też są korzystne dla zdrowia?
Podczas leczenia przeziębień i innych infekcji równie dobrze jak owoce sprawdzają się też liście malin. Napar z nich jest nie tylko doskonałym lekiem napotnym, ale sprawdza się również przy dolegliwościach żołądkowych. Zawarte w liściach garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę. Napar z liści malin jest też polecany do płukania jamy ustnej i gardła. Co ciekawe, liście maliny mają wyższą zawartość kwasu askorbinowego (witaminy C) niż owoce.
Ile kalorii mają maliny?
Maliny to owoce niskokaloryczne. 100 g malin zawiera zaledwie 33 kcal. To dobra wiadomość dla osób na dietach odchudzających oraz dbających o linię.
Jak jeść maliny?
Maliny najlepiej jeść na surowo, powinny być jak najświeższe i dojrzałe – takie są najbardziej wartościowe i mają najwięcej antyoksydantów (antyutleniaczy). Mogą być dodatkiem do koktajli mlecznych, deserów czy ciast.
Ponieważ jednak sezon na świeże maliny trwa tylko latem, warto je mrozić (ten proces nie niszczy w malinach witaminy C). Z dojrzałych malin można też przygotowywać przetwory: syrop malinowy, dżemy, konfitury, marmolady. Owoce można też suszyć, podobnie jak młode liście malin, które można dodawać do naparów lub stworzyć własną mieszankę zastępującą herbatę.
Źródło: Ncez.pzh.gov.pl / Dietetycy.org.pl
Oceń artykuł